Čizma „gazi“ na temeljima ideologije legendarnog Srbina

© AFP 2023 / OLIVIER MORINVujadin Boškov
Vujadin Boškov - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Italije je na spektakularan način prošla grupnu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu, nastavivši pobedničku seriju pod rukovodstvom selektora Roberta Mančinija, što je, navodi renomirani Tifo fudbal, stiglo kao posledica rada italijanskog stručnjaka sa legendarnim srpskim trenerom Vujadinom Boškovim.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Stepijeva kontra: Razbijen mit o vanzemaljcima i moj zaboravljeni učenik
Italija je upisala tri ubedljive pobede, nije primila nijedan gol i istakla je kandidaturu za najvećeg favorita Evropskog prvenstva.
Selektor Roberto Mančini u svom timu nema nijednu veliku zvezdu, ali ima ekipu koja je spremna da uradi sve kako bi ostvarila pozitivan rezultat – i to čini bez prestanka u prethodnih nekoliko godina.
Italija je 2018. godine doživela veliku katastrofu, nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo i bile su neophodne promene – Alesandro Kostakurta, legendarni fudbaler, bio je zadužen da pronađe razloge za krah.
Očajna postavka ekipe u plej-of utakmici protiv Švedske, tokom koje su napadači Čiro Imobile i Andrea Beloti više vremena proveli na svojoj polovini nego na rivalskoj, značila je da su neophodne promene.
Kostakurta je od Mančinija zahtevao da ekipa promeni način igre, da krene u presing na rivala i da pokuša da oduzme posed u ranoj fazi organizacije napada.
„Našao si pravog čoveka“, odgovorio je Mančini.
Trener koji je morao da pronađe način za oživljavanje i italijanskog fudbala, ali i svoje karijere, prisetio se lekcija koje je dobio od svojih nekadašnjih učitelja – u prvom redu Vujadina Boškova i Svena Gorana Eriksona.
​„Tiki Italija, koju Italija igra poslednje tri godine, što znači visok presing i građenje igre kroz posed, posledica je Mančinijevog rada sa Boškovim i Eriksonom, koji se razlikovao od ideja koje su imali tradicionalni italijanski fudbalski taktičari“, navodi Tifo fudbal.
Mančini je sa Boškovim sarađivao u Sampdoriji, 1991. godine su osvojili titulu šampiona Italije.
U posebnom sećanju italijanske javnosti ostao je duel sa Crvenom zvezdom naredne godine, kada je italijanska ekipa napravila preokret, protiv branioca titule prvaka Evrope i pobedila sa 3:1.
„Siniša Mihajlović je postigao gol, Zvezda je povela, ali je Boškov odlično pripremio svoju ekipu. Taktički su bili tako namešteni da ne dozvoljavaju Darku Pančevu da primi loptu u kaznenom prostoru, ali je pravo remek-delo to kako je mentalno naštelovao tim. Toliko je verovao u svoje igrače i gol je stigao sam po sebi. Na kraju su pobedili“, pisali su italijanski mediji.
Italija nastavlja pohod na evropski tron utakmicom osmine finala u subotu, protiv ekipe Austrije (21h), a pred Mančinijem je da isprati put koji mu je zacrtao legendarni Boškov i da Italiju vrati na staze stare slave.
► Ovo je najbolji potez na Evropskom prvenstvu /video/
► Perina rabona: Hrvati imaju... petlju, a mi smo ostali 20.000 milja pod morem
► Hrvati i Španci „kroz iglene uši“, lud kraj „grupe smrti“ i žal zbog hrabrih Mađara i Slovaka /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala