Britanski ministar zdravlja podneo ostavku

© AFP 2023 / TOLGA AKMENBritanski ministar zdravlja Met Hankok
Britanski ministar zdravlja Met Hankok - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Britanski ministar zdravlja Met Hankok dao je ostavku pošto se našao u središtu skandala zbog kršenja mera o držanju socijalne distance, nakon što su se pojavile fotografije na kojima grli svoju glavnu savetnicu.
U pismu upućenom premijeru Borisu Džonsonu, Henkok navodi da "vlada duguje narodu koji se mnogo žrtvovao tokom pandemije".
„Moramo biti iskreni sa narodom ako ih izneverimo, kao što sam to ja uradio, kršeći pravila“, napisao je Henkok u pismu koje je preneo Rojters.
Džonson je odgovorio da mu je žao što je morao da primi njegovu ostavku.
„Trebalo bi da budete izuzetno ponosni na svoju službu kao ministar zdravlja. Zahvalan sam vam na podršci i verujem da je vaš doprinos javnoj službi daleko od gotovog“, poručio je Džonson.
Met Henkok prethodno priznao je da je prekršio meru fizičkog distanciranja ubrzo nakon što su se u medijima pojavile fotografije kako ljubi saradnicu Đinu Koladanđelo.
Henkok je rekao da je „izneverio ljude" i da „mu je veoma žao" zbog fotografija sa saradnicom koju je sam imenovao na funkciju u ministarstvu.
Opoziciona Laburistička stranka zatražila je tada od premijera Borisa Džonsona da Henkoka razreši dužnosti, ocenivši da je njegov ostanak na funkciji „neodrživ".
Ali iz Dauning strita je saopšteno da je Džonson prihvatio Henkokovo izvinjenje i da smatra da je time slučaj zatvoren.

Džavid umesto Henkoka na čelu ministarstva zdravstva

Bivši ministar finansija Velike Britanije Sadžid Džavid zameniće Meta Henkoka na čelu ministarstva zdravlja, saopšteno je iz kabineta premijera Borisa Džonsona.
Džavid je prošle godine podneo ostavku na položaj ministra finansija nakon što je odbio da na zahtev Borisa Džonsona smeni tim svojih političkih savetnika.
Londonski dnevnik Gardijan je u februaru prošle godine preneo da je premijer Džonson, u nameri da preuzme kontrolu nad državnom kasom, zahtevao od svog tadašnjeg ministra finansija Sadžid Džavid da smeni sve svoje savetnike.
Džavid je odbio to da uradi, izjavio da ni jedan ministar "koji drži do sebe" ne bi mogao da prihvati takav zahtev i podneo je ostavku, a na njegovo mesto je imenovan njegov zamenik Riši Sunak, lojalan premijeru Borisu Džonsonu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala