AP: Kina zapretila Ukrajini blokadom isporuka vakcina

© AP Photo / Esteban FelixZdravstveni radnik priprema dozu vakcine Sinovak
Zdravstveni radnik priprema dozu vakcine Sinovak - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Agencija AP, pozivajući se na diplomatske izvore, saopštila je da je Kina zapretila Ukrajini da će blokirati isporuku pola miliona vakcina protiv virusa korona jer je Kijev podržao dokument o pravima Ujgura u Kini.
Prema informacijama agencije, Ukrajina je u utorak potpisala dokument Saveta za ljudska prava u Ženevi u kojem se poziva Kina da hitno dozvoli nezavisnim posmatračima da posete Sinkjang - Ujgurski autonomni region. Dokument, koji je predložila Kanada, pored Ukrajine, podržalo je više od 40 država.
Kako je saopštio agenciji diplomatski izvor iz dve zapadne države, nakon toga je Peking upozorio Kijev da će Kina blokirati isporuke najmanje 500.000 doza vakcina protiv kovid 19, ako Ukrajina ne odustane od podrške dokumenta. Kao rezultat, Kijev je u četvrtak povukao svoj potpis.
Kako navodi agencija, Ukrajina se dogovorila ranije sa kineskim Sinovakom o kupovini 1,6 miliona doza KoronaVaka. Prema rečima ministra zdravlja Maksima Stepanova, do početka maja Kijev je dobio 1,2 miliona doza preparata.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala