Američki ugao: SAD bi trebalo da štite svetski poredak od samih sebe umesto od Rusije

© Foto : PixabaySAD
SAD  - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Pre nego što Sjedinjene Američke Države preorijentišu svoj spoljnopolitički pravac na navodnu zaštitu „poretka zasnovanog na pravilima“ od onih koji ga krše, neka prvo preispitaju svoje ponašanje, piše „Nešenal interest“.
Kako navodi autor članka Brajan Klark, poredak koji namerava da štiti administracija predsednika SAD Džoa Bajdena zasniva se na međunarodnom pravu koje ograničava upotrebu sile, ali Vašington i njegovi evropski saveznici smatraju da zemlje, poput Rusije i Kine, krše ta pravila.
Peking, na primer, koristi svoje naoružanje kako bi promenio status kvo u Aziji, smatra američki novinar i podseća da su Kinezi izgradili u Južnom kineskom moru nekoliko ostrva i nakon toga proglasili svoj suverenitet nad čitavim vodenim područjem. Klark je optužio Kinu za formiranje vojnih položaja i prebacivanje vojske na granicu sa Indijom, kao i za redove letove iznad ostrva Tajvan s ciljem zastrašivanja.
Govoreći o Rusiji, analitičar je optužio Moskvu za politiku protiv Ukrajine (vraćanje Krima), postupke na Bliskom istoku i jačanje uticaja na Arktiku.
Međutim, prema mišljenju Klarka, poredak zasnovan na pravilima prvenstveno bi trebalo štititi od samih SAD, koje ih stalno krše.
„Postoji značajna razlika između onoga što rade Kina i Rusija i onoga što je učinila Amerika... Za razliku od nje, Moskva i Peking žive u područjima gde opasnosti vrebaju odmah izvan granica. Zato je najbolji način da ne postanu žrtve tih pretnji – kontrolisanje teritorija na kojima oni žive“, smatra stručnjak.
Istovremeno, Vašington koristi svoje oružane snage za vođenje ideoloških ratova, od kojih većina nema značaja za bezbednost zemlje, dodaje novinar.
Umesto što se ujedinjuju sa saveznicima u cilju zaštite poretka zasnovanog na pravilima koji nikad nije postojao, SAD bi trebalo da rade sa svojim suparnicima na rešavanju bezbednosnih problema, smatra Klark.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala