„Veoma opasna vremenska situacija“: Narandžasti meteoalarm za celu Srbiju, UV zračenje u crvenom

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaLeto
Leto  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas na području Srbije biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 36 do 39 stepeni Celzijusa, lokalno i 40 stepeni. Takođe, veći deo Srbije je u crvenom kada je u pitanju UV zračenje.
Samo će na severozapadu zemlje najviša dnevna temperatura biti od 32 do 35 stepeni, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.
Za područje cele Srbije, izuzev Bačke i Srema, na snazi je narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme, i to zbog izuzetno visokih temperatura i mogućnosti nevremena sa grmljavinom.
Kako navode iz RHMZ, kada su u pitanju visoke temperature, u pitanju je „veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana“.
„Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju“, saopštava RHMZ.
RHMZ navodi i da će danas indeks UV zračenja u celoj Srbiji biti između 9 i 10, što je vrlo visoko.
Od subote do ponedeljka biće svežije za pet do osam stepeni, a zatim ponovo veoma toplo.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala