Veliko otkriće u Izraelu koje bi moglo da promeni sve što znamo o ljudskom poreklu /video, foto/

Pratite nas
Do sada nepoznat predak današnjeg čoveka otkriven je u Izraelu. Pretpostavlja se da je živeo paralelno sa homo sapijensom i neandertalcima, ali i da bi mogao da odgonetne do sada neobjašnjene veze ove dve vrste ljudskih predaka i promeni sve što je nauka do sada znala o ljudskom poreklu i evoluciji.
Fosilni ostaci iskopani su još 2010. godine u blizini grada Ramla u centralnom Izraelu, tokom iskopavanja u rudniku lokalne fabrike cementa, na lokalitetu danas poznatom kao Nešer Ramla.
Arheolozi su na dubini od osam metara našli kameno oruđe i ljudske kosti, kao i veliku količinu kostiju životinja, kao što su konji, jeleni i turovi, izumrla vrsta goveda.
Stručnjacima je bilo potrebna cela decenija da otkriju o kakvoj naseobini se radi.
​„Potrebno je mnogo vremena da se analiziraju fosili. Kada se fosil nađe, mora da se očisti, rekonstruiše, a onda da se nađe uporedni materijal kako bismo mogli da razumemo te fosile“, kaže Izrael Herškovic, paleoantropolog sa Tel Aviv Univerziteta i jedan od autora studije o novoj vrsti ljudskih predaka, prenosi „Lajvsajens“.
Naučnici su utvrdili da fosil iz Nešer Ramle pripada novom tipu hominida, porodici u kojoj je i ljudska vrsta.
Ostaci koji su nađeni stari su između 120.000 i 140.000 godina. Imali su neke sličnosti sa neandertalcima, posebno kada su u pitanju vilica i zubi, ali im je ostatak lobanje nalik starijim tipovima hominida. Novootkrivena vrsta imala je drugačiju strukturu lobanje, veoma velike zube i nije imao bradu, odnosno donja vilica mu je bila ravna.
​Naučnici su analizirali više drugih fosilnih ostataka kostiju, starih između 160.000 i 400.000 godina koje su ih zbunjivale, i zaključili da se radi o istoj grupi.
Na osnovu oruđa nađenog sa ovim fosilnim ostacima, otkriveno je da je nova grupa hominida bila u bliskom kontaktu i sarađivala sa homo sapijensom i neandertalcima.
Kada su naučnici uporedili fosile nađene u Izraelu sa sličnim uzorcima nađenim u drugim državama, ispostavilo se da postoje bliski nalazi iz Španije.
​Na ostacima nađenim u Izraelu nisu nađeni tragovi DNK, međutim, stručnjaci smatraju da bi oni mogli da daju odgovor na pitanje u ljudskoj evoluciji koje još nije rešeno, kako se mešala DNK ljudi i neandertalaca pre nego što su se te dve grupe srele u Evropi. Prema njihovom mišljenju, moguće je da je ova nova grupa bila posrednik za prenos gena između homo sapiensa i evropskih neandertalaca.
Stručnjaci misle kako je moguće da je ova nova grupa zapravo predak neandertalaca.
​„Ustaljeno je mišljenje da su neandertalci nastali, živeli i nestali u Evropi. Međutim, moguće je da oni nisu bili isključivo Evropljani, već da su imali i jaku komponentu sa Bliskog Istoka. Postoji mogućnost da je Nešer Ramla osnova za populaciju koja je kolonizovala Evropu između dva ledena doba“, kaže Herškovic.
Na ovaj način može se objasniti i prisustvo fosila sa karakteristikama neandertalaca u Aziji, dodaje izraelski profesor, navodeći, međutim, da je ta ideja za mnoge provokativna.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala