Umesto dijaloga: Evropski savet naložio Borelju da pripremi nove sankcije protiv Rusije

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Šefovi država i vlada EU na samitu u Briselu naložili su spoljnopolitičkoj službi EU pod rukovodstvom Žozepa Borelja da prouči mogućnosti za dijalog sa Rusijom, kao i varijante za uvođenje novih antiruskih sankcija, uključujući ekonomske, za borbu protiv potencijalne buduće "neprijateljske" delatnosti Rusije, navodi se na kraju prvog dana samita EU.
Lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko inicijative Nemačke i Francuske za održavanje sastanka EU-Rusija na najvišem nivou – u finalnom dokumentu on nije ni pomenut.
"EU je naglasila potrebu za tvrdi i koordinisani odgovor na svaku buduću štetnu delatnost Rusije. S tim ciljem, Evropski savet je pozvao Evropsku komisiju i visokog predstavnika (EU Žozepa Borelja) da predstave mogućnosti za dodatne restriktivne mere, uključujući ekonomske", navodi se u dokumentu.
"Evropski savet je naglasio svoju otvorenost za transparentan dijalog sa Rusijom po pitanjima koja predstavljaju interes za EU. Savet je naložio Evropskoj komisiji i visokom predstavniku (Žozepu Borelju) da sastavi koje su konkretne mogućnosti za to, o čemu bi se kasnije razgovaralo sa savetom na teme: klima, očuvanje životne sredine, zdravstvo, određena pitanja spoljne politike i bezbednostne politike, uključujući odnose sa Iranom, Sirijom i Libijom", navodi se u dokumentu.
U dokumentu je pomenut Boreljov princip razvoja odnosa sa Rusijom: "odbijanje, obuzdavanje, integracija". Lideri EU su objavili da očekuju konstruktivniji pristup i političko opredeljenje da se zaustave akcije protiv država-članica, kao i trećih država.
Pored toga, lideri EU ponovili su svoj poziv Rusiji da primeni sporazume iz Minska i najavili spremnost da podrže „civilno društvo, organizacije za ljudska prava i nezavisne medije u Rusiji“. Najavili su da će produbiti politički dijalog i udruživanje sa zemljama programa Istočnog partnerstva, posebno sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom, i razviti saradnju sa državama Centralne Azije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala