Pogoršanje za nekoliko nedelja: Lončar upozorava na situaciju sa koronom

Pratite nas
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar upozorio je danas da ukoliko nastavimo sa opuštenim ponašanjem i bez sprovođenja vakcinacije koja će nas dovesti do kolektivnog imuniteta, možemo očekivati pogoršanje situacije u vezi sa virusom korona za nekoliko nedelja.
Lončar je još jednom apelovao na sve, posebno na mlade, da se vakcinišu kako bismo došli do kolektivnog imuniteta, preneo je Tanjug.
„Voleo bih da do jeseni možemo da idemo sa opuštenijom situacijom, ali sa ovakvim ponašanjem i vakcinacijom, pitanje je nedelja“, kazao je Lončar i dodao da se građani koncentrišu samo na broj zaraženih što je neodgovorno jer postoje i drugi pokazatelji koji govore o tome da se situacija pogoršava, kao što je povećan broj hospitalizovanih.
Pozvao je sve da budemo i dalje jedinstveni u borbi protiv virusa korona ukoliko hoćemo da imamo zdravu naciju.
U tom smislu, poziva sve koji su zbog korone odlagali svoje preventivne preglede vezane za druge bolesti, da iskoriste ovaj period zatišja i odu na kontrole.
„Naš sistem danas funkcioniše kao pre korone“, dodaje ministar.

SZO: Pitanje je trenutka kada će delta soj stići u Srbiju

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša istakao je danas da građane ne treba da brine da li će biti potrebna treća doza vakcine, već kako da se odmah vakcinišu.
Ivanuša je upozorio i da je delta tip virusa, koji se prvo pojavio u Indiji, a onda proširio svetom, problematičniji jer se mnogo brže širi i da je samo pitanje trenutka kada će stići u Srbiju.
„Prva doza vakcine štiti 30 odsto, potrebne su dve doze za zaštitu. Oni koji su preboleli koronu mogu delta virusom da se zaraze, ni oni nisu bezbedni. Preporučujem da se ljudi vakcinišu što pre“, kazao je Ivanuša.
Dodaje da zabrinjava i to, što pored mladih kod kojih je odaziv na vakcinaciju najmanji u našoj zemlji, ima i mnogo onih iznad 50 godina koji nisu vakcinisani.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala