„Opasna igra“: Krim ocenio stav britanskog premijera o statusu poluostrva

© Sputnik / Vladislav Sergienko / Uđi u bazu fotografijaZnak Krim na graničnom prelazu Džankoj između Rusije i Ukrajine
Znak Krim na graničnom prelazu Džankoj između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Stanovnici Krima ogorčeni su incidentom sa britanskim razaračem koji je zašao u teritorijalne vode Rusije, izjavio je šef komiteta Krimskog parlamenta za međunarodne odnose Jurij Gempelj i pozvao London da poštuje izbor Krimljana.
Kako je objavio britanski list "Telegraf", konačnu odluku o prolasku britanskog razarača „Difender“ Crnim morem doneo je premijer Velike Britanije Boris Džonson. Jurij Gomelj, komentarišući ove navode, apelovao je na britanske vlasti da koriste isključivo diplomatske metode u odnosima sa Moskvom.
„Stav britanskog premijera (Borisa Džonsona) o plovidbi Crnim morem u blizini obala Krima je opasna igra koja može da dovede do prilično ozbiljnih sukoba koji će se veoma teško rešiti diplomatskim putem“, rekao je Gempelj, imajući u vidu Džonsonove reči da je britanski brod plovio u skladu sa zakonom budući da zvanični London ne priznaje teritorijalne pretenzije Rusije prema Krimu.
Prema rečima premijera, vode u kojima se nalazio britanski brod London smatra ukrajinskim.
Ruski političar je izjavio da Moskva razume opasnost od eskalacije situacije, pa kao odgovor „nisu preduzete oštre mere“. Međutim, upozorio je na dalje provokacije na državnoj granici, dodajući da odgovor neće dugo čekati.
Rusija razume opasnost od eskalacije situacije, stoga i nisu donete oštre mere, smatra on i upozorava da se izbegnu dalje provokacije na državnoj granici, jer odgovor neće dugo čekati.

Ruska ambasada o Krimu: Pentagon živi u iluzijama

O incidentu se oglasila i ambasada Rusije u SAD koja je nazvala neutemeljenim tvrdnje portparola Pentagona Džona Kirbija da su, prema informacijama uz Londona, podaci o hicima upozorenja britanskom razaraču – „ruske dezinformacije“.
 „Snimak događaja koji je objavio FSB Rusije je dostupan“, saopštila je ruska ambasada na Tviteru.
Podsetimo, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila je u sredu tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala