Moskva o incidentu sa britanskim razaračem: Vašington i London pokušavaju da izazovu sukob

© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Vašington i London svojim akcijama pokušavaju da izazovu sukob u situaciji sa ulaskom britanskog razarača u teritorijalne vode Rusije, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„U Vašingtonu nastavljaju da žongliraju terminom 'dezinformacija' u pogledu političkog kursa koji trenutno sprovodimo u medijskom prostoru. Dezinformacija je američka tvrdnja da Krim nije deo Ruske Federacije“, objasnio je on.
To je najgrublja, najciničnija i najštetnija lažna informacija, smatra Rjabkov.
„Razlog za to što se dešava je činjenica da kolege u Vašingtonu i Londonu ne negiraju jednostavno stvarnost i život, one pokušavaju da svojim akcijama rasplamsaju situaciju i da, u suštini, izazovu konflikt“, istakao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.
Rjabkov je naglasio i da je incident sa britanskim razaračem na Crnom moru kršenje međunarodnog prava i da će Moskva štititi svoje granice svim raspoloživim sredstvima, pa i vojnim.
„To je potpuno u suprotnosti sa normama međunarodnog prava, ma šta da kaže u mikrofon komandant ili stariji pomoćnik razarača 'Difender' kada kao odgovor na upozorenje ruskog patrolnog broda FSB mrmlja da brod britanske mornarice plovi međunarodno priznatom rutom u teritorijalnim vodama Ukrajina i da samim tim poštuje međunarodno pravo“, objasnio je zamenik ministra.
To nisu teritorijalne vode Ukrajine, već Ruske Federacije, istakao je Rjabkov.
Podsetimo, Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB u sredu je ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala