Mališani iz Srbije upoznali ruskog kosmonauta /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Ruski kosmonaut i njegova koleginica sa skafanderom Sanjar
 Ruski kosmonaut i njegova koleginica sa skafanderom Sanjar  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Kosmonaut Sergej Kud-Sverčkovi njegova i koleginica Anastasja Stepanova danas su u PTT muzeju zatvorili izložbu "Ruska i srpska filatelija o kosmosu" koja je otvorena 12. aprila, na dan kada je pre 60 godina, Jurij Gagarin kao prvi čovek u istoriji poleteo u kosmos, saopštili su iz PTT muzeja.
JP "Pošta Srbije" je izložbu organizovala uz podršku Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti„Roskosmos“, čiji je pripadnik i Sergej Kud-Sverčkov, i podršku udruženja za za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".
© Sputnik / Lola Đorđević Kosmonaut Sergej Kud-Švečkov
 Kosmonaut Sergej Kud-Švečkov - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Kosmonaut Sergej Kud-Švečkov
Ova, prva poseta aktivnog ruskog kosmonauta Srbiji posle 52 godine, realizovana je zahvaljujući saradnji v.d. direktora JP "Pošta Srbije" Zorana Đorđevića sa direktorom "Roskosmosa" Dimitrijem Rogozinomi predstavlja nastavak saradnje započete u aprilu, kada je Pošta Srbije izdala i prigodno filatelističko izdanje "60 godina prvog leta čoveka u kosmos".
"Posetu ruskih kosmonauta Pošta Srbije organizovala je kako bi ispunila želju deci oboleloj od raka,koja su učestvovala u međunarodnom projektu ruske humanitarne organizacije "Juniti" i "Roskosmosa",u okviru kog su mališani iz Srbije poslali 34 likovna rada prenesena na svemirsko odelopod nazivom "Sanjar". Njihove snove pretočene u svemirsko odelo, ruski kosmonauti su odneli na Međunarodnu svemirsku stanicu, a mi smo ovim hrabrim mališanima s radošću ispunili želju da upoznaju svoje heroje -kosmonaute" izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije i dodao da su radovi naslikani na specijalnoj radionici koja je organizovana tom prilikom za našu decuu PTT muzeju-sledeći koji će odleteti u kosmos.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska kosmonautkinja Anastasja Stepanova
Ruska kosmonautkinja Anastasja Stepanova - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruska kosmonautkinja Anastasja Stepanova
Sergej Kud-Sverčkov proveo je 185 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa koje se vratio 17. aprila, a Srbija je prva zemlja koju posećuje nakon boravka u svemiru.
I on i njegova koleginica, Anastasija Stepanova, zahvalili su Pošti Srbije na izuzetnom prijemu i prilici da se druže sa decom koja su učestvovala u ovom međunarodnom projektui mogućnostida mališanima donesu radost i nadu da se snovi mogu ostvariti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZoran Đorđević sa ruskim kosmonautom Sergejem Kud-Švečkovim i njegovom koleginicom Anastasjom Stepanovom
Zoran Đorđević sa ruskim kosmonautom Sergejem Kud-Švečkovim i njegovom koleginicom Anastasjom Stepanovom  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Zoran Đorđević sa ruskim kosmonautom Sergejem Kud-Švečkovim i njegovom koleginicom Anastasjom Stepanovom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala