Lukašenko: Protivnici Belorusije žele da slome pravoslavlje u zemlji

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Protivnici Belorusije žele da slome pravoslavlje u zemlji i proglase autokefalnost samoproglašene Beloruske pravoslavne crkve, izjavio je predsednik Aleksandar Lukašenko.
„U globalnoj konfrontaciji postoje zasebne epizode koje su od fundamentalnog značaja za egzistenciju beloruske nacije. Primećujemo u poslednje vreme i razgovarali smo sa našim patrijarhom o tome da je jedna od njih pokušaj da se slomi pravoslavlje u Belorusiji“, rekao je Lukašenko tokom sastanka sa sveštenstvom u Žirovičskom manastiru.
Protivnici beloruske države slede proveren put, želeći da proglase autokefalnost Beloruske pravoslavne crkve, dodao je Lukašenko, a prenela agencija Belta. Prema njegovim rečima, već se primećuju konkretne akcije u tom pravcu.
„Poslata su pisma u Konstantinopolj (Vaseljensku patrijaršiju), kod našeg patrijarha, pričao mi je o tome. Već ovde vidimo taj zaokret. Predsednici gornjeg doma parlamenta Nataliji Kočanovoj sam već naložio da ostvari kontakt između države, rukovodstva zemlje i vladike, da ne bismo, narodnim jezikom, prespavali taj trenutak, ne daj Bože“, rekao je Lukašenko.
Belorusku autokefalnu pravoslavnu crkvu osnovala je beloruska emigracija 1948. godine, objavivši nezavisnost od beloruskog egzarhata Ruske pravoslavne crkve. Ona je šezdesetih godina prošlog veka prešla pod okrilje Vaseljenske patrijaršije. Početkom devedesetih godina je pokušala da vodi aktivnu delatnost neposredno u Belorusiji. Međutim, ona u republici trenutno ima samo jednu crkvu, dok joj je administrativni centar u SAD.
Nijedna pomesna pravoslavna crkva je nije priznala i smatra se raskolničkom. Na teritoriji Belorusije je kanonska Beloruska pravoslavna crkva, koja ima status egzarhata RPC.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala