Kurti: Neću razgovarati o statusu Kosova, to je rešeno pitanje

© AP Photo / STRINGERAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati.
On je u intervjuu za francuski „Mond“ rekao i da Beograd „treba da se suoči sa prošlošću i postane demokratičniji“, prenose prištinski mediji.
Upitan o utiscima posle prvog sastanka sa Vučićem 15. juna u Briselu, Kurti je ponovio da nije bilo lako, ali da je bilo konstruktivno.
„Insistirao sam na tome da se više ništa ne sakriva ispod tepiha, tako da se pitanjem uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije treba iskreno pozabaviti. Svima nam je potrebno uzajamno priznanje, a Vučić je odgovorio da nikada neće priznati Kosovo. Odbacivanje stvarnosti sa jedne i istine s druge strane dolazi iz iste logike. Srbija se mora distancirati od vremena Slobodana Miloševića, koji je započeo aparthejdom, a završio genocidom na Kosovu“, rekao je Kurti.
Kako je dodao, Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Beograd jednog dana mora da vrati, ne uzimajući u obzir narod i građane koji tamo žive, prenosi Tanjug.
Podsećajući da je Priština proglasila nezavisnost 2008. godine, on je rekao da, nakon odluke Međunarodnog suda pravde 2010. godine, „koji je potvrdio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo, ta debata je završena“.
„Neću razgovarati o statusu Kosova, to je rešeno pitanje. Jedino pitanje je pitanje odnosa Kosova i Srbije. To Vučić mora da shvati", rekao je Kurti.

Kurti traži od Beograda da vrati arheološke artefakte

Aljbin Kurti zatražio je i da se vrate arheološki artefakti iz Muzeja Kosova, koji su pre 23 godine ostali u muzejima u Beogradu.
On je, prilikom predstavljanja kataloga tog muzeja u Prištini, rekao da je Srbija, kako tvrdi, „uništila kulturne spomenike“, prenosi Ekonomija onlajn.
Kako je rekao, njegova vlada „ima i želju i znanje da zaštiti i razvije kulturno nasleđe“.
„Arheološka izložba drevne Dardanije predstavlja artefakte iz neolita. Ovo blago je nepotpuno, verovatno zato što je najvažniji deo u beogradskim muzejima. Iako su prošle 23 godine, deo kulture je i dalje u Srbiji. Zato potenciramo ovo pitanje na međunarodnim forumima. Srbija nastavlja da uništava naše spomenike“, kaže je Kurti.
On je dodao da je dosta učinjeno za džamije i crkve koje su restaurisane.
„Džamije i crkve su izvor identiteta i ponos društva“, rekao je Kurti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala