Kako i zašto nastaje tornado

CC0 / / Tornado – ilustracija
Tornado – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Tornado je tip razorne oluje koja može da izazove ogromnu materijalnu štetu i ljudske žrtve, kao što je to pokazao najnoviji događaj tog tipa u Češkoj. Kako taj zastrašujući tip oluje nastaje?
Da bi se tornado formirao, u oluji koja mu prethodi mora da dođe do specifične kombinacije vetrova. Vazduh koji se uzdiže u nevremenu praćenom grmljavinom može da počne da se vrti kad na njega utiču vetrovi koji duvaju u različitim smerovima.
Na primer, vetar počne da gura u jednu stranu vazduh koji se u olujnoj grmljavini uzdiže. A onda kad se još malo podigne, vetar iz suprotnog smera počne da ga gura u drugu stranu. Vetrovi koji se kreću različitim brzinama na različitim visinama učine da vazduh počne da se vrti.
To se najčešće događa u takozvanim superćelijskim olujnim grmljavinama, ali ne stvara svaki kovitlajući vazduh i tornado.
Da bi se tornado formirao, mora da postoji kovitlanje vazduha blizu površine zemlje, a to se događa kad vazduh iz oluje potone do tla i raširi se područjem u naletima. Naleti toplijeg vazduha se podižu, dok se naleti hladnijeg vazduha spuštaju, a ako postoji dovoljno takvih strujanja, vazduh blizu tla počinje da se vrti, prenosi portal Zimo.
Kad se jednom zavrti, vazduh blizu tla ubrzava, pa se stvara osa njegove rotacije oko koje se sve brže i brže vrti. Dobar primer za poređenje dolazi iz umetničkog klizanja i načina na koji se klizači vrte oko sebe sporije dok su im ruke raširene pa brže kako ruke skupljaju uz telo i podižu iznad glave. To se još zove i moment impulsa.
Rotirajući vazduh kreće se horizontalno preko područja, a uzdiže se vertikalno zbog sile uzdižućeg, rotirajućeg vazduha, što dovodi do stvaranja tornada. To znači da se tornado formira od tla naviše, a ne obratno kako se to dugo vremena mislilo.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala