Holandija pokreće istragu: Zašto Kijev nije zatvorio nebo uoči pada aviona na letu MH17

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyMesto rušenja aviona Boing 777 na letu MH-17 u Donjeckoj oblasti
Mesto rušenja aviona Boing 777 na letu MH-17 u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Holandije saopštilo je da će pokrenuti dodatnu istragu zbog čega Kijev na dan pada malezijskog aviona na letu MH17 nije zatvorio nebo na jugoistoku Ukrajine, izjavio je predstavnik holandskog spoljnopolitičkog resora Bo de Koning.
Ova odluka je doneta jer je holandski Predstavnički dom izrazio nezadovoljstvo rezultatima nezavisne istrage Fonda za bezbednost letova (Flight Safety Foundation).
Naime, Donji dom holandskog parlamenta tvrdi da su informacije koje je Fond predočio oko toga zbog čega Kijev nije zatvorio nebo nad jugoistočnim delom zemlje nedovoljne, te da je stoga potrebna dodatna istraga.
Podsetimo, u februaru je holandska Vlada saopštila da ne postoji dovoljno osnova da se Ukrajina poziva na odgovornost jer nije zatvorila vazdušni prostor tog dana.
Ova odluka bazirana je upravo na istrazi koju je sproveo Fond za bezbednost letova, u kojem su analizirani i još 34 slučaja obaranja civilnih aviona nad konfliktnim zonama u periodu od 1985. do 2020. godine.
Tada je Fond izneo zaključak da ukrajinske vlasti nisu znali da postoji pretnja za civilnu avijaciju tog jula 2014. godine kada se avion srušio.

Pad aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.
Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.
Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala