Bugarska delegacija: Krim – zakoniti deo Rusije

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Šef bugarske delegacije  Plamen Miletkov, koji je u poseti Krimu, izjavio je da je poluostrvo zakoniti deo Ruske Federacije.
„Krimljani su samostalno napravili izbor i referendum je bio legitiman – to je činjenica. Mi, kao narodne diplomate, priznajemo Krim zakonitim delom Ruske Federacije i svaki naš dolazak doprinosi da u Bugarskoj počnu da shvataju tu situaciju, ne iskrivljavajući činjenice“, objasnio je Miletkov.
Istovremeno, šef bugarske delegacije se požalio na nelagodnosti zbog sankcija protiv poluostrva. Među njima su, kako kaže, dugačak let, zatvaranje granice, odsustvo mogućnosti korišćenja bankarskih kartica i brojeva mobilnih telefona.
Novinar sa Krima na velikoj konferenciji Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
„Krim je ruski“: Rusija odgovorila Bajdenu
Inale, grupa od 13 osoba, među kojima su dva gradonačelnika i zamenik gradonačelnika bugarskih gradova, u zvaničnoj je poseti Krimu kako bi učestvovali na međunarodnom forumu bugarske kulture „Rozafest“ koji se održava uz podršku Fonda predsedničkih subvencija.
Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.
Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala