Blumberg: Lideri EU odbacili predlog o održavanju samita sa Rusijom

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaKancelarija EU u Briselu
Kancelarija EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Lideri država EU odbacili su predlog Nemačke i Francuske da se organizuje samit sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, javlja Blumberg.
Prema rečima dvojice neimenovanih evropskih diplomata, predlog nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona izbačen je iz finalnog saopštenja samita EU nakon dugih pregovora.
Kako je naveo jedan od diplomata, neke države istočne Evrope su tokom razgovora upozorile da su spremne da stave veto na ovaj dokument. Prema rečima drugog izvora, veći broj država je stavio do znanja da im se ne dopada sama ideja, ili to što je ona stigla u poslednjem trenutku.
Kako je saopštila novinarima Merkelova, ona je očekivala od lidera država EU "hrabrije korake".
"Formati i uslovi za pregovore sa Rusijom biće usvojeni. Ali, ne na nivou lidera", naglasila je ona.
Jedan od kompromisa koji je predložen – sastanak šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i šefa evropskog saveta Šarla Mišela sa ruskim liderom, javila je agencija.
Međutim, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je na kraju prvog dana samita EU izjavio da će Evropski savet odrediti format i uslove za dijalog sa Rusijom. Nauseda je naglasio da se protivi ideji Francuske i Nemačke da se pozove Putin na jedan od samita EU.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala