Srbija nije ni pomišljala da uvodi sankcije Rusiji — niti će

© Sputnik / Lola Đorđević Konferencija Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“
 Konferencija Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Budućnost odnosa sa Ruskom Federacijom za Srbiju je pitanje od strateške važnosti, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na otvaranju rusko-srpske konferencije „Rusija na Balkanu: pogled u budućnost” Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.
Dačić je naglasio je da Srbija nije pomišljala da se priduži uvođenju ekonomskih sankcija protiv Rusije i da se to neće dogoditi ni ubuduće.
“Odnosi Srbije i Rusije su na najvišoj tački koju pamte naše generacije. Uveren sam da smo u poslednjoj deceniji uspeli da pronađemo i učvrstimo modele saradnje na kojima možemo da gradimo stratešku saradnju. Rusija je naš najuticajniji saveznik u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju KiM i da ta će pomoć i ubuduće biti od nemerljivog značaja. Znajući da možemo da računamo na podršku Rusije i Kine, ali pre svega Rusije, naša pozicija je veoma olakšana i pruža nam prostor da se u dijalogu o KiM nosimo sa izazovima koji se pred nas postavljaju”, istakao je Dačić.
On je dodao i da su evropski put Srbije i njene evropske ambicije praćene jačanjem sveukupnih veza sa Rusijom i drugim partnerima, uz ocenu da pristupanje EU može da bude samo podstrek za još bolju saradnju.

Sveže ideje o budućnosti regiona

O srpsko-ruskoj saradnji govorio je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je rekao da od ove konferencije očekuje da donese sveže, a ne trivijalne ideje o budućnosti regiona i sadašnjoj situaciji.
„Govore o sadašnjoj situaciji na Kosovu i kažu da je potreban kompromis. A kakvo to može da bude kompromisno rešenje? Rešenje kako bi ta odluka bila u okviru međunarodnog prava i zasnovana na Rezoluciji 1244. To se podrazumeva. U isto vreme mi razumemo da ako se to rešenje pojavi, ono će biti specifično”, ocenio je ruski ambasador.
© Sputnik / Lola ĐorđevićJevgenij Primakov i Aleksandar Bocan-Harčenko
Jevgenij Primakov i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Jevgenij Primakov i Aleksandar Bocan-Harčenko
Pukovodilac Rosotrudničestva Jevgenij Primakov i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko na rusko-srpskoj konferenciji „Rusija na Balkanu: pogled u budućnost” Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Klub „Valdaj“ pokreće dijalog sa regionom

Klub „Valdaj“ pokreće dijalog sa regionom koji je od prioritetnog značaja za Rusiju, a ova konferencija je odličan je primer interesovanja srpske strane za takva mesta, rekao je rukovodilac Rosotrudničestva Jevgenij Primakov.
“Razumemo da se Srbija nalazi u složenom regionalnom i geopolitičkom kontekstu, ali moramo da joj pomažemo da ojača svoj suverenitet i nezavisnost. Srbija je za nas najprijateljskija zemlja u Evropi i zainteresovani smo za razvoj najboljih međusobnih odnosa. Danas sam razgovarao i sa predsednikom Srbije koji vrlo toplo govori o odnosima koje gradimo i ima mnogo planova za zajednički rad”. izjavio je Primakov.
Tokom dve sesije konferencije koja je organizovana u saradnji sa predstavništvom Rosotrudničestva u SrbijiRuskim domom u Beogradu, istaknuti stručnjaci u oblasti međunarodnog prava, međunarodnih odnosa, ekonomije, nauke i kulture razmatrali su perspektive saradnje Srbije i Rusije u ekonomskoj i društvenoj i kulturnoj sferi.
Na otvaranju skupa govorili su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar za inovacije i tehnološki razvoj i kopredsednik srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Nenad Popović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala