Saznajemo: Beograd finansira pokušaje vantelesne oplodnje, konkurs za parove — od sledeće nedelje

© Flickr / lunar causticEmbrion
Embrion - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Konkurs za parove koji imaju problem sa začećem drugog deteta za dobijanje finansijske pomoći od Grada Beograda trebalo bi da bude otvoren sledeće nedelje, saznaje Sputnjik.
Grad će sa 30 miliona dinara podržati oko 100 parova u pokušaju dobijanja drugog deteta postupkom vantelesne oplodnje. Ipak, pojedina udruženja kažu da je Grad mogao da pomogne i više.
Prema do sada utvrđenim kriterijumima, pomoć će dobiti parovi koji su na prirodan način dobili prvo dete, ali već četiri godine pokušavaju i ne uspevaju da začnu i drugo, uz uslov da žena nije starija od 42 godine.
Reč je o parovima koji imaju problem sa sekundarnim sterilitetom, medicinskim stanjem jednog ili oba partnera zbog kojeg par koji je prvo dete dobio prirodnim putem, ne uspeva na isti način da dobije i drugo. Ti parovi, inače, ne ispunjavaju kriterijume za finansiranje vantelesne oplodnje o trošku RFZO.

Beograd finansira vantelesnu oplodnju

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić za Sputnjik otkriva da će konkurs biti otvoren 15 dana, nakon čega će komisija gradskog Sekretarijata za zdravstvo proveravati predatu dokumentaciju kako bi utvrdila da li su formalni uslovi konkursa zadovoljeni. Podnošenje i revidiranje žalbi na odluke komisije trebalo bi da traje takođe 15 dana.
Odabrani parovi će potom ići u referentne zdravstvene ustanove, gde će se utvrđivati da li su u protekle četiri godine pokušavali da reše svoj problem, odnosno da li su se lečili.
Naposletku će biti definisan konačan broj parova koji će dobiti pomoć i oni će započeti postupke vantelesne oplodnje, koji će se obavljati u državnim klinikama u Beogradu.
„Plan je da pokrijemo troškove procedure vantelesne oplodnje i lekove. Bilo je različitih sugestija, ali na kraju smo odlučili da ova grupa porodica dobije mogućnost da dobije još jedno dete. Većina zdravstvenih stručnjaka je dala sugestiju da ovu grupu izaberemo. Ljudi koji imaju uvid u celokupnu problematiku su, na osnovu novca i namere Grada da pomogne, definisali tu grupu“, predočava Radojičić.
© Sputnik / Lola Đorđević Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda
Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

Pomoć potrebna i drugim parovima

Predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ Sandra Jovanović ističe da je odluka Grada Beograda da izdvoji sredstva za parove koji imaju problema sa sekundarnim sterilitetom dobra vest, ali ukazuje na to da ima i onih kojima je isto toliko, ako ne i više, podrška nadležnih potrebna.
Kako kaže, Udruženje je u martu ove godine uputilo molbu Gradu Beogradu, u kojoj su predložili omogućavanje finansiranja dodatnih pokušaja vantelesne oplodnje za parove koji ne ispunjavaju kriterijume po kojima bi troškove procesa snosio RFZO.
To su parovi kod kojih je žena starija od 43 godine, kod kojih muškarac ima problem s azospermijom, a ima zamrznut adekvatan uzorak za oplodnju, oni kojima je jedino rešenje doniranje reproduktivnih ćelija ili embriona, koje se još uvek ne izvodi u Srbiji i oni sa problemom sa sekundarnim sterilitetom.
„Prve tri grupe nemaju nijedno dete. Četvrta već ima jedno, pa je malo nejasno zašto se krenulo od parova koji već imaju dete. Zaista smo tražili za mnogo parova, a dobili smo samo za one koji imaju problem sa sekundarnim sterilitetom i to samo za stotinak njih. Svakako, mi smo prezadovoljni odlukom koju su doneli“, ističe Sandra Jovanović.
© Foto : PixabayBeba ručica
Beba ručica - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Beba ručica
Iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ kažu da ima još parova kojima je isto toliko, ako ne i više, podrška nadležnih potrebna

Sve više poziva

Centar za vantelesnu oplodnju primi 50 poziva dnevno. Prema podacima kojima raspolaže Udruženje, u Srbiji svaki šesti par, star od 28 do 40 godina, ima problem sa začećem. Žene i muškarci podjednako imaju muka sa sterilitetom.
„Moram da naglasim da nam je u poslednje dve godine porastao broj poziva od strane parova kod kojih muškarac ima problem, poput tog da nema spermatozoida ili da je morfologija loša. To nije bilo toliko izraženo, tako da ili su se oslobodili i rešili da se jave ili je zaista taj problem sve prisutniji“, predočava Sandra Jovanović.
Podsetimo, Grad Beograd je 2019. godine izdvojio 28 miliona dinara za 128 parova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje. Do sada je izvršeno 118 postupaka, iz kojih je proisteklo 10 trudnoća, od kojih se tri završilo rođenjem četiri bebe.
„Treba naglasiti da je država napredovala i mnogo povećala obim pomoći za ljude koji imaju te probleme. Naravno, Grad Beograd kao odgovorna lokalna samouprava daje svoj doprinos i nastaviće da traži mogućnosti da i u budućnosti pomogne, ako za tim bude bilo potrebe“, napominje Radojičić.
Inače, više od 50 lokalnih samouprava Republike Srbije finansira dodatne pokušaje vantelesne oplodnje. Naša država finansira neograničeni broj pokušaja VTO od 2020. godine, kada je i starosna granica za to podignuta sa 42 na 43 godine. Srbija je jedina zemlja uz Izrael koja to čini.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala