Premijerka o „kartama“ u vezi sa Kosovom i Metohijom: Branimo Ustav i - istinu

© AP Photo / Darko VojinovicGrafit u Beogradu – Kosovo je srce Srbije
Grafit u Beogradu – Kosovo je srce Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je nerazumno da se otkriju sve karte u vezi sa rešavanjem pitanja KiM, ali da se zna šta su „crvene linije“, šta su premise i da je u interesu bezbednost Srba na KiM.
„I onda ulazite u pregovore“, rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića o platformi za Kosovo, koji je ocenio da Srbija uglavnom reaguje na predloge iz Prištine.
Premijerka je kazala da je sve što se tiče dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini sadržano u Ustavu Srbije, i to je pozicija koja se, kaže, čuva i brani, pre svega predsednik Aleksandar Vučić koji vodi pregovore.
„Ponašamo se u skladu sa istinom, a to je da je KiM pokrajina u sklopu Srbije”, istakla je Brnabićeva.
Ona je rekla da joj je nejasno da neko stalno insistira da se kaže koje su naše pozicije i da tako izgubimo bilo kakvu mogućnost da u dijalogu nešto dobijemo.
„Neću otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali mislim da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije, pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može“, rekla je Brnabić.
Kaže da je mnogo učinjeno pametnim potezima i pametnom politikom, a da se otkriju pozicije ne bi bila pametna politika.
Brnabićeva je kazala i da EU ne prihvata nezavisnost Kosova, navodeći da je EU statusno neutralna.

Region uplašen za sporazume zbog Kurtija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da bi 2021. godina trebalo da bude jako dobra za regionalnu saradnju, ali da se sve promenilo dolaskom novih privremenih institucija u Prištini, posebno njihovog premijera Aljbina Kurtija, i upozorila da bi moglo da se desi da 5. jula zbog njega ne budu potpisana četiri važna sporazuma.
„Umesto da svi ove godine slavimo uspeh regionalne saradnje, nažalost s dolaskom novih PIS u Prištini i Aljbina Kurtija, regionalna saradnja dobija drugačiji prizvuk“, rekla je Brnabićeva odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja poslanika Samira Tandira o rezultatima sastanaka koje je imala proteklih nedelja u Antaliji, Beču i Luksembrugu, prenosi Tanjug.
Ona je navela da očekuje da bi moglo da se desi da na prvom važnom sastanku 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, četiri sporazuma na kojima se jako dugo radilo, možda ne budu usvojena, što bi bio jako veliki udarac za regionalnu saradnju.
„Ne smatramo samo mi da je to loše, već svi u regionu, i oni koji su priznali Kosovo i oni koji nisu. Svi smatraju da je to loše za region i regionalnu saradnju“, rekla je Brnabićeva.
Podsećajući da je ove godine najkonkretniji regionalni sporazum onaj o ukidanju rominga, da je to veliki regionalni uspeh, dodala je da od dolaska na vlast u Prištini Kurtija više nema nikakvih deklaracija, ne postoje sporazumi, jer on ništa ne prihvata ako se ne pojavljuje Republika Kosova.
Dodala je da Srbija nije usamljena u oceni da su takvi stavovi Kurtija neprihvatljivi, već to smatra i BiH koja ne priznanje Kosovo ali i Moldavija u okviru CEFTA sporazuma.
Dodala je da Srbija nastavlja s velikim brojem regionalnih projekata, kao što su autoput Beograd–Sarajevo u oba pravca, železnički koridor 10, kompletna modernizacija do Severne Makedonije, da u septembru počinje auto-put Mira Niš – luka Drač.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala