Predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe žalili se Kurtiju na vlasti Srbije /foto/

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti primio je gradonačelnicu Preševa Arditu Sinani, gradonačelnika Bujanovca Nagipa Arifija, i opštinskog odbornika iz Medveđe Fehmija Behu sa kojima je razgovarao o pitanju prava Albanaca u ova tri mesta i u drugim oblastima.
Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani obavestila je Kurtija o pogoršanju situacije u Preševu i okolini zbog prošlomesečnih poplava koje su prouzrokovale materijalnu štetu, kako je rekla, u iznosu od 325.000 evra.
Ona je istakla problem koji Albanci ove opštine imaju zbog „nedostatka investicija i uslova i prepreka koje vlast iz Beograda postavlja stranim investitorima koji izraze interesovanje za ulaganje u ovo albansko mesto“, objavili su prištinski mediji, prenosi Kosovo onlajn.
​Gradonačelnik Bujanovca istakao je „problem slobodnog kretanja Albanaca na graničnim prelazima Kosova sa Srbijom i posledice nepriznavanja kosovskih diploma“.
Odbornik u opštini Medveđa Fehmi Beha, govorio je o „tihom i opasnom načinu diskriminacije koje srpska vlada sprovodi među Albancima ove opštine kroz pasivizaciju adresa, ostavljajući tako stotine Albanaca bez dokumentacije i Srbije i Kosova“.
Na sastanku se razgovaralo i o sastanku 15. juna u Briselu, a Kurti je rekao da se tada govorilo o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine i statusu odnosa.
Kurti je rekao da će se u procesu novog dijaloga „zalagati za reciprocitet prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala