„Ovo nije tropski talas“

CC0 / Rixabay / Termometar
Termometar - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Prema prognozi RHMZ u Srbiji će danas biti najtopliji dan od početka godine, vreliji čak nego u tropskim krajevima. Ponegde će biti i 39 stepeni.
Danas će maksimalne temperature biti od 35 do 38 stepeni, slično kao i u sredu, a u dva, tri mesta biće 39, na primer u Ćupriji, Kraljevu, dok će u Beogradu biti 38 stepeni, što je oko dva stepena više nego juče, najavio je ranije Nedeljko Todorović.
Međutim, meteorolog RHMZ-a skreće pažnju da mi sve vreme pogrešno koristimo termin "tropski talas".
"U Tropima, ekvatorijalnoj zoni, tamo ovakvih temperatura nema. Tamo su niže temperature, uglavnom između 30 i 35 stepeni, a kod nas u Evropi prelaze te tropske temperature od 35 stepeni", objasnio je on.
Todorović je ponovio da se temperatura vazduha meri na osunčanom, ne u senci, na travnatom terenu i da ne sme da bude zgrada u blizini i na dva metra.
Todorović očekuje da će u Beogradu danas biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu mesecu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura 38 stepeni.
Dodaje da je u Moskvi isto toplo kao i ovde, a temperature zavise od strujanja iznad evropskog kontinenta, pa je na Zapadu hladnije za 15 stepeni.
Najavljuje da će za viken biti nešto manje temperature, ali da se tokom leta može očekivati još jedan ili dva talasa sa ovako visokim temperaturama i da će ovo leto biti toplije od uobičajenog.
Pročitajte još: 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala