Najopasnija provokacija: Rusija izrazila protest Britaniji zbog incidenta u Crnom moru

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest ambasadorki Velike Britanije u Moskvi Debori Bronert zbog akcija britanskog razarača u Crnom moru, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
„Ambasadorki je izražen odlučan protest zbog narušavanja ruske granice i provokativnih i opasnih akcija broda britanske Ratne mornarice u teritorijalnom moru Rusije, koje ruska strana smatra drskim nepoštovanjem Konvencije UN o pomorskom pravu iz 1982. godine. Posebna pažnja je skrenuta na to da ukoliko se ponove slične provokacije, sva odgovornost za njihove moguće posledice će u potpunosti biti na britanskoj strani“, navodi se u saopštenju.
Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška, incident sa britanskim razaračem je najopasnija provokacija.
„Potpuno je jasno da je to bilo isplanirano. Naravno, to je najopasnija provokacija, to je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je diplomata na marginama Moskovske međunarodne bezbednosne konferencije.
Kako je istakao, Rusija se nada da će Zapad naučiti lekciju nakon ovog incidenta.
„Ako je takav poduhvat bio smišljen kako bi nas 'testirali', mislim da su dobili odgovor koji su tražili... U ovom slučaju mi smo svojim vojnim i političkim postupcima pokazali da će naši interesi biti u potpunosti osigurani, i u to ne treba sumnjati“, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije.
Pritom je dodao da je vojna sfera – sfera gde bi odluke trebalo da se donose uravnoteženo.
„Ubeđen sam da će jučerašnji incident biti predmet profesionalnih rasprava“, zaključio je Gruško.
Ranije je dopisnik Sputnjika iz Moskve javio da je ambasadorka Velike Britanije u Rusiji Debora Bronert napustila zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, gde je bila pozvana zbog incidenta sa razaračem.
Kako je precizirao, ambasadorka je provela u ruskom MIP-u oko 35 minuta. Napustila je zgradu bez komentara.
Ranije je portparolka MIP Rusije Marija Zaharova saopštila da će britanska ambasadorka biti pozvana u MIP zbog jučerašnjeg događaja.

Incident u Crnom moru

Juče je Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Istovremeno, Ministarstvo odbrane Velike Britanije prokomentarisao je navode da je njihov razarač narušio rusku granicu tvrdeći da je brod realizovao miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine. Kako kažu, niko nije pucao na razarač.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala