Muzej žrtava genocida: Hrvatska nije imala pokret otpora

© Sputnik / Fedor Levshin / Uđi u bazu fotografijaPartizani sa zastavom Jugoslavije
Partizani sa zastavom Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Muzej žrtava genocida opovrgao je navode hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, objavljene na zvaničnom Tviter nalogu njegove vlade, da je „u odnosu na broj stanovnika Hrvatska imala najmasovniji pokret otpora u Evropi i da je dala veliki doprinos porazu nacističkog poretka i tako osigurala istaknuto mesto među zemljama pobednicima“.
Podsećajući hrvatskog premijera na „istorijske činjenice“, Muzej žrtava genocida je na svojoj Fejsbuk strani istakao da „Hrvatska nije imala najmasovniji pokret otpora u Evropi, pošto tako nešto nikada nije ni postojalo tokom Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije“ i da „nikada nije postojao nikakav hrvatski pokret otpora, već isključivo jugoslovenski u kome su ogromnu većinu činili pripadnici srpskog naroda“.
„Neuporedivo najveći deo pripadnika jugoslovenskog pokreta otpora na teritoriji genocidne Nezavisne Države Hrvatske bili su Srbi što se vidi iz činjenice da su gubici partizana srpske nacionalnosti sa teritorije genocidne NDH bili, s obzirom na njihovu zastupljenost u populaciji, realno 4,32 puta veći od gubitaka Hrvata“, saopštio je Muzej.
Kako je naglašeno, Hrvatska u današnjim granicama nije postojala tokom Drugog svetskog rata, ali zato u mnogo većim granicama jeste „NDH, jedna od najvernijih i najprilježnijih sledbenica Hitlerove nacističke Nemačke“, koja „jeste dala velik doprinos, ali ne porazu nacističkog poretka, već upravo uvećanju tragičnih posledica nacizma, fašizma i antisemitizma u čitavoj Evropi“.
U odgovoru Muzeja žrtava genocida se naglašava da se „Hrvatska nikako ne može smatrati jednom od država-pobednica u Drugom svetskom ratu budući da je genocidna NDH do poslednjeg svog dana ostala marionetska i zločinačka tvorevina“, odana vođama nacističke Nemačke Adolfu Hitleru i fašističke Italije Benitu Musoliniju.
„NDH je, usled ljudskom umu nepojmljivih oblika nasilja i terora, postala sinonim za genocid koji je izvršen nad pripadnicima srpskog naroda, za holokaust sproveden nad jevrejskom zajednicom, kao i brojne masovne zločine počinjene nad svima onima koji se nisu mirili sa zločinačkom ustaškom ideologijom (Hrvati, Muslimani i drugi)“, naveli su iz Muzeja.
Pozivajući se na podatke iz doktorske disertacije Dragana Cvetkovića, muzejskog savetnika Muzeja žrtava genocida, „Gubici pripadnika partizanskog pokreta sa teritorije Jugoslavije 1941 – 1945“ (2016), iz Muzeja podsećaju da je sa teritorije današnje Hrvatske poticalo 32,83 odsto stradalih partizana Jugoslavije, dok je na toj teritoriji živelo 24,55 posto stanovništva Jugoslavije, „čime je učešće u gubicima pripadnika partizanskog pokreta sa te teritorije pretrpelo 1,34 puta veći gubitak od učešća teritorije u populaciji Jugoslavije".
​„Hrvati su činili 50,47 posto gubitaka partizana sa teritorije što je bilo 1,44 puta manje učešće od njihove zastupljenosti u populaciji Hrvatske (72,55 posto). Učešće Srba u gubicima (46,93 posto) partizana iz Hrvatske bilo je 2,52 puta veće od njihove zastupljenosti u tamošnjem stanovništvu (18,6 posto). Gubici partizana srpske nacionalnosti sa teritorije Hrvatske bili su, s obzirom na njihovu zastupljenost u populaciji, realno 3,64 puta veći od gubitaka Hrvata“, naveli su iz Muzeja.
Kako je istaknuto, Srbi su činili dve trećine (67,35 posto) stradalih partizana na području NDH iako su na toj teritoriji predstavljali svega 32,02 posto populacije, tako da je njihova zastupljenost u gubicima pokreta bila duplo veća od zastupljenosti u populaciji, dok je učešće ostale dve većinske nacionalnosti u gubicima partizanskog pokreta, Hrvata sa 23,16 posto i Muslimana sa 6,89 posto, bilo „dvostruko manje od njihove zastupljenosti u populaciji“.
Muzej žrtava genocida je podsetio i da „savremena Hrvatska nije bila čak ni u ondašnjoj Jugoslaviji sa najvećim gubicima u Drugom svetskom ratu, a kamoli u Evropi“, odnosno da „Hrvatska u današnjim granicama, nije postojala pre, a ni u vreme Drugog svetskog rata“ uz napomenu da se deo njene današnje teritorije nalazio u okviru genocidne NDH, manje delove su anektirali Italija i Mađarska, a deo je do kraja rata bio u sastavu fašističke Italije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala