Merkelova inicirala direktan dijalog sa Rusijom: Šta Evropa kaže na to?

© AP Photo / Pavel GolovkinVladimir Putin i Angela Merkel
Vladimir Putin i Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Evropska unija bi trebalo da stvori formate za direktan dijalog sa Moskvom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi se sporna pitanja bila rešena, izjavila je nemačka kancelarka Anegla Merkel.
„Nesumnjivo je da EU zbog geografske blizine i svoje odgovornosti prema zemljama 'Istočnog partnerstva', na primer, u Ukrajini, Belorusiji, ili na Zapadnom Balkanu, mora da pruži odgovor na rusku aktivnost. Sa moje tačke gledišta, mi kao Evropska unija dužni smo da tražimo direktan kontakt sa Rusijom i ruskim liderom“, rekla je Merkelova tokom obraćanja u Bundestagu.
Kancelarka je pozvala na stvaranje agende zajedničkih strateških interesa sa Moskvom, na primer, u oblasti zaštite klime, mira i bezbednosti, rešavanja sukoba u Libiji i Siriji.
U isto vreme, ona smatra bi Evropa trebalo da stvori mehanizme za jedinstvenu reakciju na „provokacije“ Rusije.
„Dešavanja poslednjih meseci, i to ne samo u Nemačkoj, pokazala su otvorena da to nije dovoljno – ako na mnogobrojne ruske provokacije ne reagujemo koordinisano. Umesto toga trebalo bi da stvorimo mehanizme kako bismo zajedno odgovarali na provokacije. Samo tako ćemo naučiti da se suprotstavimo hibridnim napadima Rusije“, dodala je.

Austrija podržala inicijativu Merkelove

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je inicijativu koju je predložila Merkelova.
„Veoma mi je drago što napokon ima napredaka u pogledu dijaloga sa Rusijom. Mislim da će to ojačati Evropsku uniju ako ona kao celina bude imala format dijaloga sa Moskvom“, objasnio je Kurc.
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Merkelova: Ako Amerika razgovara sa Rusijom, može i EU
Prema rečima kancelara, nipošto ne treba u potpunosti ustupiti dijalog sa Moskvom samo Vašingtonu.

Francuska: Dijalog sa Rusijom nije manifestacija slabosti

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da dijalog EU sa Rusijom nije manifestacija slabosti, već mogućnost prevazilaženja nesuglasica i put za rešavanje pitanja.
Ima mnogo nerešenih pitanja sa Moskvom i jedini način da se reše ona reše je razgovor sa Moskvom, ocenio je predsednik uoči početka samita EU u Briselu na kojem će biti razmotreni odnosi EU sa Rusijom.
„Taj dijalog bi trebalo da da otvori put za rešavanje nesuglasica, ali to ne znači da zaboravljamo na njih i pokazujemo slabost“, istakao je Makron.
Kako je rekao, EU ne može više da se pomiri sa odsustvom redovnog dijaloga sa Moskvom.
„Ne možemo da se pomirimo sa odsustvom dijaloga sa Rusijom. Taj dijalog je neophodan za stabilnost čitavog evropskog kontinenta. Ali, trebalo bi da bude zahtevan, jer ne ugrožavamo naše vrednosti i interese.Voleo bih da uspemo da vodimo zahtevan i opširan dijalog sa Rusijom u uslovima evropske koordinacije i jedinstva“, rekao je Makron.
Francuski lider je kao primer dijaloga sa Moskvom naveo nedavni američko-ruski samit na kojem je, prema rečima Makrona, predsednik Džo Bajden započeo dijalog sa Rusijom.

Holandija odbila učešće na potencijalnom samitu EU-Rusija

Mediji su u sredu objavili da nemačka kancelarka i francuski predsednik žele da EU razmotri mogućnost da se ruski predsednik pozove na samit lidera. U isto vreme, oni su tražili da se promeni strategija u odnosima sa Rusijom.
S tim u vezi, vršilac dužnosti premijera Holandije Mark Rute izjavio je da neće učestvovati na samitu EU-Rusije o čemu je planirano da se razgovara.
„Ne protivim se da se sa predsednikom Putinom sastanku dva lidera, ali se ja, kao član EU, neću sastajati sa njim“, rekao je on uoči samita EU u Briselu.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije danas izjavio je da Kremlj pozitivno ocenjuje inicijativu za održavanje samita Rusija-EU.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala