Ko je odgovoran za točenje alkohola maloletnicima dok potpuno ne izgube svest

© Sputnik / Юliя Čestnova / Uđi u bazu fotografijaBarmen u kafiću u Saransku
Barmen u kafiću u Saransku - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Za točenje alkohola maloletnicima odgovoran je onaj ko je piće sipao, ali i onaj čiji je lokal u kom se to dogodilo. Kazne za njih iznose i do dva miliona dinara. Iako je kontrolisanje ugostiteljskih objekata u točenju alkoholnih pića deci posao sanitarne inspekcije, problem nije u njihovom radu, već u — čitavom sistemu.
Grupa maloletnika prevezena je sinoć sa Ade Ciganlije na odeljenje toksikologije Vojnomedicinske akademije u Beogradu, nakon što se deo njih onesvestio na žurki organizovanoj u jednom od kafe-barova na šetalištu oko jezera.
Beogradski mediji navode da je u tu ustanovu dovezeno 16 osoba, od kojih je devet stiglo pod medicinskom pratnjom, dok su ostale doveli roditelji. Utvrđeno je da u krvi nisu imali narkotike, već samo alkohol. Potom su pušteni kućama. Za jednog mladića od 18 godina se čak sumnjalo da se utopio, ali je jutros pronađen živ, u alkoholisanom stanju.
Sumnja se da je uzrok njihovog stanja alkohol, ali je istraga i dalje u toku. Patrole PU Čukarica na Adi Ciganliji privele su konobare i menadžere kafe-bara, kako bi se utvrdilo šta su tačno maloletnici konzumirali.

Ko je odgovoran za točenje alkohola

Advokat Vladimir Milošević za Sputnjik objašnjava da ugostitelji određuju da li će dozvoliti maloletnicima da prisustvuju događanjima koja oni organizuju ili ne, ali napominje da akcenat nije na tome, već na točenju alkohola.
„Ugostitelji, odnosno oni koji rade, moraju da procene da li je neko maloletan i imaju pravo da traže dokument kojim se dokazuje da je neko punoletan. Taj neko ne mora da pokaže svoj dokument, ličnu kartu ili pasoš, ali ako ugostitelj sumnja da je lice maloletno, ne mora da ga uslužuje, jer može doći u problem“, predočava Milošević.
Ugostitelji, odnosno oni koji rade, moraju da procene da li je neko maloletan pre služenja alkoholnog pića
Milošević pojašnjava da je za kontrolisanje točenja alkohola u lokalima zadužena sanitarna inspekcija, ali ukazuje na to da, zapravo, čitav sistem kontrolisanja nije adekvatan:
„Teško je zamisliva situacija da do toga dođe. Inspekcija bi morala da bude prisutna u trenutku služenja pića maloletnim licima, pa da se onda skrene pažnja. Druga opcija su racije, gde se ustanovljava kome je u tom trenutku posluženo alkoholno piće, pa se iz policije šalje adekvatna prekršajna prijava. Ali, to bi u stvari najčešće trebalo da se događa po prijavi.“

Kolike su kazne

Milošević predočava da dva zakona štite maloletnike od dospevanja u situacije poput one na Adi Ciganliji — Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o javnom redu i miru.
Zakon o javnom redu i miru zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloletnicima i kažnjava one koji to čine. Fizičko lice koje je prodalo alkohol osobi koja je mlađa od 16 godina moraće da plati kaznu u iznosu od 20.000 do 100.000 dinara, a isto važi i za odgovorno lice. Kazna za pravno lice ili preduzetnika je viša, od 200.000 do 500.000 dinara.
Prema Miloševićevim rečima, Zakon o zaštiti potrošača preciznije definiše zaštitu maloletnika, jer kažnjava one koji prodaju, uslužuju ili poklanjaju alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina. Pravno lice kažnjava se iznosom od 300.000 do dva miliona dinara. Odgovorno i fizičko lice moraće da plati od 50.000 do 150.000 dinara, a preduzetnik od 50.000 do 500.000 dinara.
Ada Ciganlija - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Maloletnici sa Ade Ciganlije imali samo alkohol u krvi
„U ovoj situaciji nije nam samo sporno da li je došlo do točenja alkoholnog pića i na koji način, već mora da se istraži da li je došlo i do elemenata nekog od bića krivičnih dela. Imajući u vidu da nekome od njih može biti narušeno zdravlje, jer se dovodi u pitanje šta su popili, ne mogu da kažem koje tačno krivično delo bi bilo predviđeno za ovu situaciju, ali to bi mogle da budu teške telesne povrede ili neko od krivičnih dela koje spada u grupu protiv zdravlja ljudi, gde su predviđene zatvorske kazne do 10 godina“, pojašnjava Milošević.

Manjak društvene odgovornosti

Iako su kazne visoke, Milošević naglašava da bi u društvu trebalo da postoji i visok stepen društvene odgovornosti:
„Imajući u vidu da u našoj državi postoji trend da maloletnici već u ranoj adolescenciji probaju alkohol i da to nije samo trend, već i vid postizanja reputacije, nešto što je poželjno, tu bi, osim zakona i sistemskog nadgledanja, praćenja situacije, nešto moralo da se uradi i po pitanju tog društvenog momenta. Da se poradi na tome da to, pre svega, ne bude toliko dostupno, jer svi krše ta prava, pa maloletna lica, praktično, mogu da kupuju alkohol gde god žele. Mora u našem nastupu, stavu da se promeni ideja o prodaji alkoholnih pića maloletnim licima.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala