Kapetan britanskog razarača: Ruski vojni brod otvorio vatru upozorenja

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač u Crnom moru
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Kapetan britanskog razarača „Defender“ Vinsent Oven izjavio je da je ruski brod obalske straže otvorio vatru upozorenja tokom incidenta u Crnom moru u blizini Krima.
„Tokom svoje 21 godinu duge karijere prvi put sam se toliko približio ruskim brodovima. Pretpostavljam da je pucao jedan od brodova obalske straže. Ponašali smo se samouvereno, nismo stupali u konfrontaciju i koristili smo svoje pravo da nastavimo miran prolazak kroz međunarodne vode po priznatoj ruti za plovidbu... Nalazili smo se izvan dometa oružja, jer smo išli brzinom od 30 čvorova, dok su se oni kretali brzinom od 21 čvor“, ispričao je kapetan za „Dejli Mejl“.
Kako je dodao, ruski brodovi su se približili razaraču na 100-200 jardi (oko 90-180 metara). Prema mišljenju Ovena, takav razvoj događaja je bio „nebezbedan i neprikladan za mornare“.
Dopisnik „Dejli mejla“ Mark Nikol je, sa svoje strane, potvrdio da je bio svedok događaja u Crnom moru i potvrdio je da su ispaljeni hici upozorenja.
„Samo ruski mornari tačno znaju u koga i u kom pravcu su pucali. Ali uzimajući u obzir njihovu ljutnju zbog toga što nisu mogli da ubede 'Defender' da promeni pravac, mi smo verovatno bili meta, mada izvan dometa oružja“, rekao je dopisnik.
Podsetimo, kako je juče saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila je u sredu tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.
Prema navodima ruskog vojnog resora, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

Ne priznajemo pretenzije Rusije na vode gde se dogodio incident

Britanski razarač „Defender“ tokom incidenta u Crnom moru plovio je u ukrajinskim teritorijalnim vodama, na šta ima pravo prema članu 19 Konvencije UN o pomorskom pravu, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles. 
„Prema članu 19 Konvencije UN o pomorskom pravu, 'Defender' je imao pravo na miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine bez ikakvog obaveštavanja o toj nameri, što je i učinio. London daje Rusiji i drugim zemljama isto pravo u kontekstu teritorijalnih voda Velike Britanije, uključujući Doverski tesnac i Lamanš. I Kraljevska ratna mornarica i drugi NATO partneri dugi niz godina održavaju vojno-pomorsko prisustvo u Crnom moru“, navodi se u pismenom saopštenju ministra.
Voles takođe ističe da su se tokom incidenta u moru nalazili vojni brodovi SAD i Holandije koji su, kao i britanski „Defender“, učestvovali u vežbama NATO-a u regionu. Nakon incidenta, razarač je nastavio da sprovodi plan plovidbe.
„Kraljevska Ratna mornarica uvek se pridržava normi međunarodnog prava i ne prihvata nezakonito mešanje u mirne plovidbe“, precizira ministar.
Prema njegovim rečima, razarač je strogo sledio rutu predviđenu šemom podele saobraćaja u okviru međunarodnih normi. Kako naglašava Voles, Velika Britanija ne priznaje pretenzije Rusije na vode gde se dogodio incident.
„Međunarodna pomorska organizacija definiše šemu podele saobraćaja koja je razvijena u cilju pomoći plovilima prilikom plovidbe opterećenim pomorskim rutama. Velika Britanija ne priznaje ruske pretenzije na te vode, takođe ne priznajemo optužbe Ministarstva odbrane Rusije o tome da je 'Defender' prekršio Konvenciju UN o pomorskom pravu“, konstatovao je britanski ministar.
Takođe je poručio da će britanska strana odgovoriti „na odgovarajući način“ na to što je rusko Ministarstvo odbrane pozvalo britanskog vojnog atašea zbog jučerašnjeg događaja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala