Kako će se razmrsiti čvor u Crnoj Gori — sprema li se ključni sastanak

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Crnoj Gori je najavljen za danas sastanak lidera stranaka i koalicija parlamentarne većine, koji bi trebalo da pronađu rešenje za političku krizu u toj zemlji nastalu nakon smene ministra Vladimira Leposavića, kada je Demokratski front proglasio bojkot parlamenta. Najrealnije je očekivati zahtev za rekonstrukciju vlade, poručuju analitičari.
Sastanak su inicirali predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i lider Demosa Miodrag Lekić. Joković je izrazio uverenje da će na sastanku svi shvatiti ozbiljnost političke situacije i u tom cilju dati sve od sebe da se nađe najbolje rešenje, a sve u interesu građana koji su s pravom opterećeni aktuelnom situacijom u državi.
Nakon što je deo parlamentarne većine, zajedno sa poslanicima opozicionih Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata Crne Gore, smenio Leposavića, Demokratski front proglasio je bojkot plenarnih sednica parlamenta i zatražio resetovanje odnosa u vladajućoj koaliciji, vlada je zapala u najtežu krizu od formiranja pre devet meseci.

Nova vlada bez izbora ili rekonstrukcija postojeće?

Na sednici parlamenta na kojoj je smenjen Leposavić, moglo se videti da nezadovoljstvo radom premijera Krivokapića nije više samo odlika Demokratskog fronta, već su i drugi političari iz vladajuće većine počeli da iskazuju slična gledišta, napominje istoričar Bogdan Živković. Jedan od njih je i jedan od inicijatora sastanka Miodrag Lekić.
„Imajući to u vidu, vrlo je moguće da sastanak može da bude korak ka novim idejama i stvaranju neke nove vlade bez novih izbora. I sam Lekić je govorio o tome da treba izbeći izbore po svaku cenu, tako da se čini da će na sastanku biti prisutna neka ideja da se formira nova vlada bez izlaska na izbore, što bi za Crnu Goru bila daleko bolja opcija nego novi izbori u ovako nestabilnoj društvenoj situaciji“, smatra Živković.
Ukoliko do dogovora ne dođe, sve će zavisiti od odgovora trojke Krivokapić-Bečić-Abazović na bojkot Demokratskog fronta, koji ima dovoljnu moć da parališe rad parlamenta.
„Ako ostanu čvrsti u svojoj odluci, primoraće ostatak vlasti da ipak dođe do smene vlade, bilo bez izbora, bilo putem novih izbora“, naglašava Živković.

Sastanak bez Krivokapića, rekonstrukcija najizvesnija opcija

Za podgoričkog novinara Marka Vešovića sama činjenica da će sastanak lidera parlamentarne većine biti održan je pozitivna, s obzirom da atmosfera u odnosima između vladajućih koalicija poslednjih meseci nije baš najbolja, što nije dobro, pošto su se građani Crne Gore nadali brojnim pozitivnim promenama nakon pada Đukanovićevog DPS-a.
Rasprave u vladajućoj većini sa jedne strane i nisu tako loše, jer je, prema Vešovićevim rečima, na delu dejstvo parlamentarne demokratije, što je za vreme vladavine DPS-a u Crnoj Gori bilo nezamislivo.
„Verovatno je da će se ići na rekonstrukciju vlade. Očekujem da premijer ostane isti, ali će morati da pokaže dobru volju i izađe u susret zahtevima nekih političkih grupacija koji traže ministarska mesta, možda čak i mesta potpredsednika vlade. To je nešto što u ovom trenutku ne možemo da znamo, ali možemo da pretpostavimo da će rekonstrukcija vlade biti najizvesnija opcija koja će relaksirati situaciju i učiniti da vladajuća koalicija lagodnije funkcioniše“, naglašava Vešović.
Naš sagovornik podseća da se Crna Gora suočava s teškim ekonomskim problemima, a da je čekaju i borba protiv organizovanog kriminala, kao i popis stanovništva.
„To podrazumeva stabilnu vladu, a mora da postoji i stabilna skupštinska većina. Zato je današnji sastanak od velike važnosti i treba očekivati dogovor kako bi unutar vladajuće većine mogli da se spreme za izazove koje sam spomenuo“, zaključuje Vešović.
Sastanak lidera vladajuće većine biće održan bez prisustva premijera Krivokapića. Prema Vešovićevim rečima, očekuje se da, nakon sastanka, lideri usvoje dokument o rešenju političke krize koji će biti uručen premijeru.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala