Lavrov: NATO odbija da uspostavi vojne kontakte sa Rusijom

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Glavni cilj daljih napora na relaciji Rusija-SAD trebalo bi da bude nova bezbednosna jednačina, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.
Šef ruske diplomatije je podsetio da je dobar primer za rešavanje problema u oblasti međunarodne bezbednosti dala nova američka administracija prihvativši predlog Rusije da se produži Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START 3) na pet godina bez ikakvih uslova.
„Zahvaljujući tom koraku, pojavila se osnova za obnavljanje kompleksnog dijaloga o budućnosti kontrole naoružanja i očuvanja strateške stabilnosti“, rekao je Lavrov.
Takođe je rekao da se o tome govori i u zajedničkoj izjavi ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena usvojenoj na samitu u Ženevi u kojoj lideri ističu da nuklearni rat nikada ne sme da bude pokrenut i da u njemu ne bi bilo pobednika.
„Polazimo od toga da bi glavni cilj daljih napora na bilateralnoj rusko-američkoj relaciji trebalo da bude izrada nove bezbednosne jednačine koja obuhvata sve faktore, bez izuzetka, koji utiču na stratešku stabilnost“, naglasio je Lavrov.

NATO-u se priviđaju agresivne akcije Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da NATO odbija da ima vojne kontakte sa Moskvom.
Lavrov je takođe pomenuo da se Alijansi priviđaju agresivne akcije Rusije, dok je u isto vreme Moskva otvorena za dijalog.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Lavrov: NATO ima zlonamerne planove prema Rusiji
„NATO stratezima se ponovo priviđaju agresivne akcije Rusije. Mi smo i dalje otvoreni za iskren i profesionalan dijalog“, rekao je Lavrov na Moskovskoj međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji.
Prema njegovim rečima, konstruktivni predlozi Moskve usmereni na smanjenje vojne opasnosti duž čitave kontakt linije Rusije i Alijanse su i dalje na stolu – već skoro dve godine, ali nema odgovora na njih. NATO uopšte ne želi da komunicira preko vojske, dodao je ministar.

Sporazum o otvorenom nebu

Istovremeno, ruski ministar je izjavio da je Moskva zapanjena reakcijom Alijanse i Evropske unije na povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu, jer je, kako kaže, Amerika prva napustila taj sporazum.
Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Rusija: Za raskidanje Sporazuma o otvorenom nebu kriva Amerika
„Zapanjeni smo reakcijom NATO-a i EU na naš potpuno prirodni, odavno najavljeni potez. Licemerno su pozvali upravo Moskvu da ne raskida Sporazum i bukvalno zaboravili na neopozivu odluku Vašingtona da se povuče iz njega kao osnovni razlog trenutne krize“, dodao je Lavrov.
Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala