Bela kuća se požalila na uticaj Rusije u Africi

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Libiji
Situacija u Libiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
SAD smatraju da mešanje Rusije u situaciju u Libiji dotiče interese Vašingtona, saopštio je predstavnik Bele kuće.
"Rusi su se infiltrirali u južni blok NATO-a. Oni projiciraju uticaj u crnoj Africi", dodao je predstavnik administracije.
Činovnik je podsetio da je Libija najveći izvoznik nafte i gasa.
"Ona nije toliko ozbiljan pokretač interesa kao nekada, ali je i dalje faktor u svetskim ekonomskim pitanjima", dodao je on.
Predstavnik Bele kuće ne isključuje da se Libija može pretvoriti u "još jedan nekontrolisani prostor, gde aktivnosti terorista prolaze nekažnjeno".
U utorak je specijalni predstavnik SAD za Libiju Ričard Norland izjavio da su u Čadu aktivne oružane grupe koje su prošle obuku u Libiji, kojima pruža podršku i ruska privatna kompanija "Vagner".
Ranije su mediji više puta optuživali pripadnike "Vagnera" i neke druge kompanije da su prisutne u zemlji i da podržavaju generala Halifu Haftara.
Zapadni mediji su ranije u više navrata objavljivali poverljive izveštaje grupe eksperata Komiteta Saveta bezbednosti UN za Libiju prema kojima su pripadnici grupe „Vagner“ i neki drugi na teritoriji Libije i da podržavaju snage Halife Haftara po čijom je kontrolom istok zemlje.
Međutim, na prošlogodišnjoj sednici SB UN ambasador Rusije u svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja je rekao da je taj izveštaj sastavljen od neproverenih ili falsifikovanih podataka s ciljem da se diskredituje politika Rusije po pitanju Libije.
„Još jednom ističemo da rusko zakonodavstvo ne poznaje postojanje privatne vojne organizacije. Eksperti u izveštaju čak i izvode iz ruskog zakona tumače netačno i slobodno“, ukazao je tada ambasador.
Ponavljamo, rekao je tada on, da Rusa u Libiji nema ali nam je, zato, poznato prisustvo stranog vojnog personala iz više zemalja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala