Stefanović na sastanku sa Šojguom: Rusija i Srbija podižu spomenik srpskim vojnicima u Podmoskovlju

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMinistar odbrane Nebojša Stefanović
Ministar odbrane Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Srbija će učestvovati u podizanju spomenika srpskim vojnicima u Aleji saveznika u Kubinki u Podmoskovlju, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom na marginama Moskovske konferencije za međunarodnu bezbednost.
„Želeo bih da se usredsredim na nekoliko važnih tema. Što se tiče nas, oduševljeni smo parkom 'Patriot' i veličanstvenim hramom Oružanih snaga Ruske Federacije. Veoma mi je drago što tamo postoji deo posvećen Srbiji, oslobođenju Srbije od nacizma“, rekao je Stefanović.
On je podsetio da je upravo na to mesto prenet i grumen srpske zemlje sa mesta gde su sahranjeni oslobodioci Beograda.
„Mislim da je to veoma važno. Zainteresovani smo za učešće u izgradnji spomenika srpskim vojnicima. Naravno, mislim da ćemo pronaći način na koji ćemo učestvovati u tom delu kompleksa. To će za nas biti velika čast“, istakao je ministar.
Inače, Aleja saveznika posvećena je onima koji su pobedili nacizam rame uz rame sa sovjetskim narodom. Otvorena je u utorak u Kubinki.
Prema rečima Šojgua, u Aleji će biti spomenici Francuzima iz puka „Normandija-Neman“, američkoj vojsci koja je učestvovala u ratu pre otvaranja Drugog fronta i svima koji imaju puno pravo da slave pobedu.
Ministar Šojgu podsetio je na zajedničku istoriju Rusije i Srbije i naših naroda, i posebno na njihov doprinos u borbi protiv fašističkog zla.
„Smatram da Republika Srbija danas vodi samostalnu politiku. Podsetio bih da samo jake oružane snage garantuju nezavisnost jedne zemlje. Mi smo opredeljeni za nastavak razvoja bilateralne saradnje naših zemalja i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije“, rekao je Šojgu.
On je pozdravio učešće Vojske Srbije na „Međunarodnim vojnim igrama 2021“, koje nisu, kako je ocenio, samo takmičenje već i prikaz vrhunske osposobljenosti i gotovosti pripadnika oružanih snaga.
Takođe je naveo da se zajedničkim vežbama pripadnika naše dve vojske, osim prikaza obučenosti, potvrđuju i naši prijateljski odnosi na terenu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala