Saveti o mentalnom zdravlju stari četiri veka koji i danas mogu da pomognu

CC0 / Unsplash / Depresija — ilustracija
Depresija — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Britanski pisac i sveštenik Robert Barton je 1621. godine objavio svoje najpoznatije delo pod nazivom „Anatomija melanholije“, u kojem pojašnjava ulogu te emocije na raspoloženje čoveka.
Kako je i sam neretko proživljavao melanholične trenutke, dobro je poznavao ovu problematiku, koja može dovesti do pojave depresije, obeshrabrenosti i lenjosti.
Njegov rad, star punih 400 godina, zapazila je škotska novinarka Ejmi Liptrot, koja je odlučila da vremešnom izdanju udahne novo ruho. Cilj je da se otkrije šta povezuje ljude koji su živeli u 17. veku, i nas danas, u pogledu melanholije.

Kupanje u hladnoj vodi

Robert Barton imao je priliku da spozna spomenuti poremećaj i iz ugla pacijenta, a posebno ga je interesovala veza između depresije, genetskih faktora i uticaja sredine.
Iako do zaključka nije došao prikupljanjem podataka, on je ustanovio da postoji mogućnost njenog prenošenja sa generacije na generaciju, ali i da se može izlečiti, ukoliko se pronađe koren problema. Poznato je da ponekad ponavljamo iste oblike ponašanja i zapadamo u odgovarajući šablon.
Barton je stoga predlagao zaranjanje u ledeno hladnu vodu, koja je neugodna na prvi pogled, međutim pomaže da se bolje nosimo sa stresom na psihičkom i ćelijskom nivou.
Ovakav korak sprečava i upalne procese u organizmu.

Ravnoteža, društveni život i priroda

Jedna od teorija za koje se takođe zalagao jeste umerenost u učenju i radu, jer je čoveku potrebna i druga vrsta aktivnosti koje jačaju mentalno zdravlje.
Vežbanje i društveni život ne treba zanemariti, već pronaći meru između posla i zadovoljstva. On je veliki potencijal video u boravku u prirodi, šetnji, pa čak i uzgajanju biljaka.
Ovo nije nepoznanica i pokazalo se kao veoma delotvorno u ublažavanju promena raspoloženja, objavio je portal „Magazin Novosti“.
Na kraju, ne treba potceniti ni ulogu prijatelja, pred kojima možemo da otvorimo dušu i ispričamo šta nas muči.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala