Ruski ambasador odbrusio novinarki: Šta je britanski brod radio u Crnom moru?

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač u Crnom moru
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Britanski brod je upao u ruske teritorijalne vode, kršeći međunarodne sporazume, i nije reagovao na upozorenja, izjavio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin u intervjuu za britanski „Kanal 4“.
„Danas je britanski brod, koji je učestvovao u vojnim vežbama NATO-a 'Morski povetarac', odlučio da uđe u teritorijalne vode Ruske Federacije. Učinio je to i zašao tri kilometra u teritorijalne vode, nije odgovorio na nekoliko upozorenja koja su izdavana na svakih 10 minuta nakon što je uplovio u teritorijalne vode. Zaustavljen je i napustio je teritorijalne vode Rusije. Mislim da je to očigledno kršenje sporazuma iz 1986. godine o sprečavanju incidenata na moru. Taj sporazum pretpostavlja da vi morate da odgovorite na zahtev“, rekao je ambasador.
Diplomata je podsetio da su ranije načelnici generalštabova Oružanih snaga dve zemlje potpisali protokol kojim su postavljeni uslovi za rešavanje situacija, sličnih današnjoj.
„Taj incident (kod obale Krima) izaziva žaljenje. Nemam potpune informacije, ali koliko znam ispaljeni su hici upozorenja, jer brod nije odgovarao na naša upozorenja i trebalo je preduzeti neke mere. Nakon toga je britanski vojni ataše pozvan u naše Ministarstvo odbrane, njemu su objasnili situaciju“, rekao je Kelin.
On se nije složio sa tvrdnjom novinarke da su postupci ruske vojske bila agresivni.
„Smatram da nije tako. Šta je vaš brod radio u našim teritorijalnim vodama, recite molim Vas? London uvek pita šta ruski brodovi rade u Severnom moru. Britanski brod ne samo da je bio u Crnom moru, nego u teritorijalnim vodama Rusije. Pozvao bih na veći oprez prilikom kretanja brodova“, izjavio je ambasador.
Razarač „Defender“ Ratne mornarice Velike Britanije, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, narušio je državnu granicu Rusije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent.
Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala