Putin: Rusija ne diktira svoju volju – ali će uraditi sve zarad bezbednosti nacije

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Rusija nikada nije diktirala svoju volju drugim zemljama, već je oduvek bila spremna na to da na ravnopravnim uslovima učestvuje u rešavanju svih globalnih i regionalnih problema koristeći političke i diplomatske metode, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Govoreći na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti Putin je rekao da je politička volja i spremnost na kompromis jedini način da se ostvari pozitivan rezultat u sferi strateške bezbednosti.
„Rusija je predložila da se napravi nova formula bezbednosti koja bi uključila sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost. Sigurni smo da bi politička volja i spremnost na kompromise dali pozitivan rezultat“, kazao je.
Prema njegovim rečima, dobar dokaz tome je produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog i ofanzivnog naoružanja do 2026. godine.
Istovremeno, kako je naglasio Putin, Rusija će raditi sve kako bi osigurala bezbednost i mir svoje nacije, nastaviće da usavršava svoje oružane snage, da koristi sva raspoloživa diplomatska sredstva i da vodi dijalog sa svim zainteresovanim partnerima.
„U utorak smo obeležili veoma tužan datum – 80 godina od napada nacističke Nemačke na SSSR. Lekcije iz Drugog svetskog rata za nas imaju posebnu važnost. Radićemo sve kako bismo garantovali mir i bezbednost našeg naroda“, rekao je.
U osvrtu na razvoj naoružanja Putin je rekao i da Rusija ne pretenduje da ostvari vojno prevashodstvo, već su svi napori usmereni na to da se smanje rizici od nesuglasica putem dijaloga i dogovora, uključujući oblast kontrole naoružanja.

NATO odbija dijalog

Rusija je zabrinuta zbog porasta vojne infrastrukture NATO-a u blizini njenih granica, kao i zbog toga što Alijansa odbija da na konstruktivan način razmotri predloge za deeskalaciju tenzija, rekao je Putin.
Istovremeno, kako je ocenio, Rusija i dalje gaji nadu da će zdrav razum i želja za dijalogom pobediti kada je reč o rukovodstvu Severnoatlantske alijanse.
Takođe je kazao i da Rusija nikada neće zaboraviti na svoju odgovornost koju ima kada je reč o očuvanju bezbednosti susednih zemalja, samim tim će nastaviti da doprinosi deeskalaciji regionalnih konflikta.
Putin je podsetio da je zahvaljujući pomoći Rusije veliki deo sirijske teritorije oslobođen od međunarodnog terorizma i sprečen je raspad sirijske države.
„Ruski mirotvorci pouzdano garantuju mir i bezbednost u regionu i u velikoj meri doprinose poboljšanju humanitarne situacije i obnovi socijalne infrastrukture“, dodao je.

Glavni zadatak UN – sprečiti novi svetski rat

Glavni zadatak Ujedinjenih nacija je da se spreči novi svetski rat – sva nova pravila igre neophodno je uvoditi isključivo uz saglasnost te međunarodne organizacije, rekao je Putin.
„Od trenutka formiranja UN su bile i ostale fundament svih međunarodnih odnosa. Glavni zadatak ove organizacije je da se spreči novi globalni konflikt. Upravo zato sva nova pravila igre moraju da se uvode uz saglasnost ove organizacije inače će nastati haos i nepredvidivost“, zaključio je ruski predsednik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala