Moskva poručila EU: Solidarišemo se s Minskom, odgovorićemo na sankcije protiv naših državljana

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Novi, četvrti sankcioni paket Evropske unije protiv Belorusije je mešanje u unutrašnje poslove Minska, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Takođe je dodala da će Rusija srazmerno odgovoriti na uključivanje ruskih državljana na nezakonite sankcione spiskove protiv Belorusije.
„Solidarni smo sa našim beloruskim saveznicima u kategoričnom neprihvatanju nezakonitih ograničavajućih mera koje uvode zapadne zemlje kršeći međunarodno pravo. Takozvani četvrti sankcioni paket koji je Savet EU usvojio protiv Belorusije 21. juna je mešanje EU u unutrašnja pitanja suverene države“, konstatovala je portparolka.
Takođe je istakla da će Rusija srazmerno odgovoriti Evropskoj uniji na uključivanje lica sa ruskim državljanstvom na sankcione spiskove protiv Belorusije.
„Rusija je posvećena savezničkim odnosima sa bratskom Belorusijom, i ubuduće ćemo koordinisati naše napore u interesu jačanja državnog suvereniteta, osiguravanja nacionalne bezbednosti naših zemalja, jačaćemo našu kolektivnu otpornost na spoljni pritisak i politike obuzdavanja. Što se tiče uključivanja lica sa ruskim državljanstvom na nezakonite sankcione spiskove, pritom pod potpuno gnusnim i nerazumnim izgovorom, taj korak, kao i pre, neće ostati bez srazmernog odgovora“, izjavila je Zaharova.
Ruski biznismen Mihail Gucerijev uključen je na novi sankcioni spisak EU protiv Belorusije zbog podrške predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, navodi se u dokumentu koji je objavljen u službenom glasniku EU.
Podsetimo, EU je uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, koji uključuje 78 fizičkih lica i osam kompanija. Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.
Do sada se na „crnoj listi“ EU nalazi 166 fizičkih i 15 pravnih lica.
EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. Tačno vreme uvođenja ovih ograničenja zasad se ne navodi, a mediji pišu da bi mogle da budu uvedene u avgustu ili septembru.
Pročitajte još:
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala