Mandić: Nedovoljna podrška koju Krivokapić, Abazović i Bečić daju jedan drugom — to je 14 poslanika

© Foto : Demokratski frontAndrija Mandić
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Demokratski front je iznenađen zajedničkim saopštenjem crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i predsednika Skupštine Andrije Bečića, naročito zbog toga što ova tri zvaničnika obaveštavaju parlamentarnu većinu koja ih je izabrala da daju podršku jedni drugima, kaže jedan od lidera DF Andrija Mandić.
Podrška koju Krivokapić, Abazović i Bečić daju jedan drugom nije dovoljna da bi ostali na funkcijama, moraju da imaju podršku najmanje 41 poslanika Skupštine Crne Gore, naglašava za Sputnjik Mandić.
„Ovog trenutka, ta trojica političara koji pokrivaju najvažnije funkcije u Crnoj Gori imaju podršku samo 14 poslanika. U svakoj drugoj zemlji sa tako malom podrškom oni bi podneli ostavke ili bi tražili rešenje kako da dođu do podrške 41 poslanika, a ne da nas putem medija obaveštavaju kako podržavaju jedni druge i misle da je to najbolje rešenje“, kaže Mandić.
Situaciju u kojoj najveći deo parlamentarne većine, tačnije poslanici Demokratskog fronta, bojkotuje rad parlamenta, Mandić ne naziva pat pozicijom, već žalosnom pozicijom „u kojoj neko ko vodi Vladu i neko ko vodi Parlament nema parlamentarnu većinu, a i dalje želi da ostane na tim mestima“.
U sadašnjoj situaciji, dodaje naš sagovornik, bilo bi prirodno da se bira nova Vlada i da volja većine gospodari.
„Ovde imamo teror manjine. Manjine koja broji četrnaest poslanika i koja teroriše ogromnu većinu, obaveštavajući nas da se to njima mnogo dopada i da bi trebalo da poštujemo njihove želje, da bi trebalo da sačuvamo njihove privilegije“, konstatuje Mandić. 
Koalicija okupljena oko Demokratskog fronta, koja čini više od dve trećine parlamentarne većine, pokušaće da rešenje za izlazak iz krize nađe na sastanku lidera parlamentarne većine zakazanom za četvrtak, a ako do rešenja ne dođe, najbolje je pitati građane šta misle o svemu, zaključuje Mandić.
Krivokapić, Abazović i Bečić oglasili su se zajedničkim saopštenjem povodom, kako su naveli, načina za rešavanje trenutne političke krize u Crnoj Gori. Oni su se izjasnili protiv rušenja Krivokapićeve Vlade i raspisivanja novih izbora, jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korenitih reformi, stoji u saopštenju.
U saopštenju se ističe da je izborna pobeda od 30. avgusta prošle godine iznad svih ličnih i partijskih interesa, a da je sporazum od 8. septembra o formiranju Vlade uspostavio politički okvir koji i ubuduće ostaje neupitan.
„Svako rešenje za izlaz iz trenutne političke krize mora uvažavati međusobne razlike konstituenata vlasti o pojedinim pitanjima koja su proteklih meseci aktuelizovana delovanjem dela parlamentarne većine i bivše vlasti“, navodi se u saopštenju.
Prema mišljenju Krivokapića, Abazovića i Bečića, buduće delovanje Vlade treba da bude usmereno na četiri teme: ekonomski razvoj, pridruživanje države Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu izbornog zakonodavstva. Na kraju, trojica zvaničnika ističu da je svako uplitanje inostranog faktora u rešavanje unutrašnjih pitanja koja se tiču države Crne Gore neprihvatljivo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala