Krik duše pred užasom mržnje: Pesma đakona Ivana i Danice Crnogorčević o Jasenovcu i Donjoj Gradini

© Foto : Ustupljeno SputnjikuĐakon Ivan i Danica Crnogorčević
Đakon Ivan i Danica Crnogorčević - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Važnu stranicu zbirke pesama, antologijske vrednosti, o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu i Donjoj Gradini ispisali su ove godine đakon Ivan i Danica Crnogorčević, umetnici iz Crne Gore, pesmom “Rano moja”.
„Pesma je nastala kao želja da duša izrazi bol zbog neviđene žrtve koju je moj narod podneo u dvadesetom veku, kaže đakon Ivan Crnogorčević, autor teksta.
To je, kaže on, rana koju nosimo, rana koja nas podseća ko smo.
„Onog trenutka kada postanemo svesni nje, tada se iz srca rađa pesma, jer je pesma univerzalni odgovor na tajnu života. Jedino se kroz pesništvo, koje je beseda sa drugim svetom, može adekvatno izraziti, ovako nečuveno žrtvovanje. Taj izraz je istovremeno ono što ova pesma kao poruku nosi“, pojasnio je đakon Ivan Crnogorčević svoje pesničko nadahnuće, deleći sreću i zadovoljstvo zbog skorašnje premijere spota i nastupa u Gradiški zajedno sa suprugom Danicom, najpopularnijom vokalnom solistkinjom i interpretatorkom duhovne i etno muzike u Crnoj Gori.
Stvarajući pesmu, emocije su bile različite.
„Potresen sam strahotom stradanja opisanog u pesmi. Ono je prvi emotivni sloj koji je obojio ovu poetsku strukturu. To je svojevrstan krik duše pred užasom mržnje koja oko sebe seje smrt. Kao hrišćanin, uspevam naći smisao tog stradanja i uvideti veličinu žrtve iza koje se, polako ali sigurno, pomalja vaskrsenje. To je ono što tami patnje daje cilj, a žrtvama neophodni mir“, opisao je Ivan svoju pesničku i duhovnu motivaciju za pesmu “Rano moja”.
Jasenovac je na simboličkoj ravni žižna tačka, odnos prema kojoj određuje stepen našeg identiteta kao naroda i kao pojedinaca, smatra đakon Ivan Crnogorčević. 
© Foto : Ustupljeno SputnjikuĐakon Ivan Crnogorčević
Đakon Ivan Crnogorčević - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Đakon Ivan Crnogorčević
„Velika žrtva našeg naroda u Jasenovcu treba da bude podsticaj svima nama da se sa najvećom ozbiljnošću posvetimo podizanju pokolenja koja će svedočiti da je živa duša ovog naroda i da iz krvi naših predaka nezaustavljivo vaskrsava život – ophrvan teškim istorijskim bremenom srpske istorije, iznosi đakon Ivan Crnogorčević doživljaj jasenovačkog stradanja.
Njegova supruga Danica Crnogorčević naglašava da oseća veliku čast i veliku blagodarnost prema Bogu što ima priliku da bude deo ovako značajnog pesničkog i muzičkog dela.
„Nadam se da sam svojim glasom dovoljno dobro izrazila emociju koju ova tema zahteva. Ova pesma mi je sigurno do sada jedna od najzahtevnijih, baš iz razloga što se radi o opevanom mučeničkom stradanju, najvećem u srpskom narodu", navodi Danica naglasivši važnom i izrazito originalnom, ulogu glumice Ljiljane Čekić u spotu “Rano moja”, koja pojavom i izrazom, budi najdublje emocije.
Đakon Ivan kaže da je posebno zahvalan filmskoj ekipi koja se maksimalno potrudila, uložila veliki napor da ova pesma postane zvuk i slika, u potpunosti saglasno sa temom.
„Taj zadatak nije bio ni malo lak ali od samog početka ih je, jasno prepoznajem, vodila inspiracija i ljubav pretočena u ovo, mogu slobodno reći, remek delo, koje će uskoro biti prezentovano našem bogoljubovom narodu“, uvjeren je Ivan Crnogorčević.
U filmskoj ekipi koja je uradila spot su scenarista i snimatelj Zoran Pilipović, reditelj Boško Krljaš, asistent snimatelja Danijel Špadić, rasvetljivač Milan Matijaš, šminkerka Aleksandra Japundža i montažer Goran Puzić.
Premijerno prikazivanje spota “Rano moja”, je u Gradiški 24. juna u 20 sati. U programu kojeg organizuje SKPD “Prosveta”, osim Danice Crnogorčević nastupiće Miroslav Vuković, Nikolina Kalajdžić i Minja Šukalo, piše IN4S.
Sputnjik je imao priliku da prisustvuje snimanju spota Danice Crnogorčević za pesmu „Crkva Sveta“, u manastiru Ostrog. Pogledajte šta nam je tada ispričala najpopularnija mlada umetnica koja se bavi etno, tradicionalnom i duhovnom muzikom:
Ambasador srpske duhovne pesme Danica Crnogorčević, dosegla je vrhove muzičke kulture i umetnosti Crne Gore, srpstva i srpskih zemalja.
Rođena je u Baru 1993. godine, peva etno i duhovne pesme. Pesma “Veseli se srpski rode” koju je pisao njen suprug đakon Ivan, objavljena je na Vidovdan prošle godine, i postala je nezvanična himna i simbol litija u Crnoj Gori.
Diplomirala je na Fakultetu istorije umetnosti sa prosekom deset i stekla zvanje specijalista istorije umetnosti. Nastupala je na brojnim festivalima duhovne i etno muzike širom Evrope.
Prvi solo album duhovne muzike “Gospode dođi”s a 11 pesama, objavila je 2018. uz podršku i blagoslov manastira Ostrog.
Od 2017. je udata za đakona Srpske pravoslavne crkve, Ivana Crnogorčevića, i imaju troje dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala