Kremlj: Isporuke „Sputnjika Ve“ drugim državama biće realizovane kada se namiri rusko tržište

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Nemoguće je istog trena zadovoljiti kompletnu potražnju za vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u inostranstvu, obaveze Moskve prema stranim partnerima u vezi sa obezbeđivanjem preparata ispunjavaće se postepeno jer je vakcinacija stanovnika Rusije prioritet vlasti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„S obzirom da je apsolutni prioritet unutrašnja potrošnja i zadovoljavanje potreba Rusije - vakcinacija ruskog stanovništva, upravo se na njega usredsređuju proizvođači i naši resori. Nije moguće odmah zadovoljiti apsolutno svu potražnju u inostranstvu, ali vremenom će sve obaveze biti ispunjene“, prokomentarisao je Peskov pisanje argentinskih medija o navodnoj nestašici druge komponente ruske vakcine u zemlji.
Portparol ruskog predsednika je istakao da u Rusiji neće doći do deficita vakcina protiv kovida 19.
„Smatramo da ne bi trebalo da dođe do nestašice i da je neće biti“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara kako administracija predsednika procenjuje mogući rizik deficita vakcina u zemlji.
Ampule sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
RFPI: U čitavom svetu velika potražnja za ruskim „Sputnjikom Ve“
S tim u vezi, precizirao je da se proizvodi dovoljno vakcina protiv korone u Rusiji, a da će mogući nedostatak u ruskim regionima biti dopunjen narednih dana.
Prema proceni Peskova, potencijalni nedostatak preparata u regionima može da bude povezan sa logističkim pitanjima i povećanjem potražnje za vakcinacijom.
„To su privremene logističke poteškoće“, dodao je.

Neće biti lokdauna u Rusiji

Što se tiče pitanja uvođenja lokdauna zbog pogoršanja situacije sa virusom korona u Rusiji, Peskov je rekao da se tako nešto ne razmatra na federalnom nivou.
Kako je rekao, Kremlj nema informacije bilo koji od šef regiona razmatra zatvaranje.
Operativni štab za borbu protiv virusa korona saopštio je da je broj obolelih od kovida 19 u Rusiji povećan za 17.594 u poslednja 24 sata, što znači da je od početka pandemije u zemlji ukupno registrovano 5.368.513 zaraženih.
Ranije je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin na sastanku sa ugostiteljima izjavio da su gradske vlasti blizu odluke da se pooštre mere u borbi protiv kovida, jer kapaciteti bolnica nisu beskonačni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala