Ko od 1. januara neće plaćati porez u Srbiji

CC0 / Pixabay / Timski rad
Timski rad - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Nakon izmena nekoliko poreskih zakona, od 1. januara važiće najavljene poreske olakšice, kojima se podstiče naučno istraživački rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih. Ministar finansija Siniša Mali kaže da rezultati u borbi protiv sive ekonomije diktiraju i brzinu poreskih rasterećenja na rad.
Ako ste mlađi od 40 godina, iduće godine nećete plaćati ekstra porez za ovogodišnju zaradu, koja je iznad tri prosečne plate mesečno. Ta mera ide na ruku i frilenserima.
Mali je za RTS rekao da je oko 8.000 mladih plaćalo godišnji porez na dohodak građana i da je u pitanju ukupan iznos nešto iznad dve milijarde dinara. On je istakao da je cilj da iz inostranstva vratimo upravo visokoobrazovane mlade osobe.
„Na neki način odričemo se toliko prihoda, ali mislim da dobijamo mnogo više“, kazao je Mali.
Druga mera odnosi se na sve koji se prvi put zapošljavaju nezavisno od starosti. Ipak, u nadležnoj službi kažu da ona cilja još mlađe.
Poslodavac će tri godine biti oslobođen 70 odsto poreza i doprinosa, pod jednim uslovom.
„Oko 100.000 mladih do 30 godina je na evidenciji, što će uticati da zapošljavanje bude i veće i održivije“, smatra direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.
Poslodavac će tri godine biti oslobođen 70 odsto poreza i doprinosa, pod uslovom da u tom periodu ne otpušta radnike.

Na ceni kadrovi za istraživačke centre

Vlasnik preduzeća „Esensa“ Miomir Nikolić navodi da je ta firma je u prošloj i ovoj godini proširila svoj tim sa 11 ljudi.
„Nama je jako važno kakva će nova rešenja dati kada su u pitanju istraživači, jer nama su potrebni ljudi na intelektualno visokim pozicijama“, dodao je Nikolić.
Cilj mera kojom se za 70 odsto smanjuje i porez na plate istraživača, jeste da kompanije kod nas otvaraju naučno-istraživačke centre, uz ponudu visokih zarada. Ko spada u taj krug istraživača biće dodatno utvrđeno.
Mali je ukazao da je preko 600 milijardi dinara budžetskih prihoda porez na dodatu vrednost.
„Što je jača borba protiv sive ekonomije, što više izdajemo fiskalnih računa, što se više naplaćuje porez na dodatnu vrednost, tu imamo više prostora da smanjujemo ostale poreske oblike, to je apsolutno jasna strategija“, naveo je ministar finansija.
Kako se napominje, uz nove poreske olakšice, od 1. januara poreznici će u realnom vremenu očitavati fiskalne račune, a prelazi se i na elektronske fakture čime se obruč oko sive ekonomije dodatno steže.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala