Kineska vojska reagovala na američki potez: Upozorili smo ih – namerno to rade

© AFP 2023 / US NAVY/WILLIAM CARLISLEAmerički ratni brod USS "Kurtis Vilbur"
Američki ratni brod USS Kurtis Vilbur  - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Američki ratni brod USS "Kurtis Vilbur" ponovo je prošao kroz Tajvanski moreuz, nedelju dana nakon što je Tajpej izvestio o dosad najvećem naletu kineskih vojnih aviona u tajvansku vazdušnu zonu. Kineska vojska je navela da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile
Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač naoružan vođenim raketama klase "Arli Berk" u utorak izveo rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom, i da se ovim potezom pokazuje američka posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, prenosi Rojters. 
Američki razarač Čang Hun   - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2020
Američki razarači prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina negoduje
Kina je saopštila da SAD predstavljaju najveće bezbednosne rizike u regionu Pacifika nakon što je američki ratni brod ponovo plovio Tajvanskim moreuzom, dodaje agencija.
Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske saopštila da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile.
"Američka strana namerno izvodi stare trikove, izaziva nevolje i remeti situaciju u Tajvanskom moreuzu. To u potpunosti pokazuje da su SAD najveći izvor rizika za regionalnu bezbednost i mi se tome odlučno protivimo", navodi se u saopštenju kineske armije.
Tajvansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je brod plovio u pravcu severa kroz moreuz i da je situacija normalna.
Isti brod prošao je moreuzom pre mesec dana, što je navelo Kinu da optuži SAD za pretnju miru i stabilnosti. 
Najnovija misija dolazi otprilike nedelju dana nakon što je Tajvan izvestio da je 28 aviona kineskog vazduhoplovstva, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije PVO.
Taj incident usledio je nakon što su lideri G7 izdali zajedničko saopštenje u kome kritikuju Kinu zbog niza pitanja i ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, dodaje Rojters.
Peking navodi da su njegove aktivnosti oko Tajvana usmerene na zaštitu suvereniteta Kine i odvraćanje stranih snaga, dok vlada Tajvana osuđuje ovakve poteze kao pokušaje zastrašivanja, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala