Da li su Nemci zaboravili koliko duguju Rusima? /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Osam decenija od napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez Nemci kao da su zaboravili koliko duguju Rusima, koji su im pružili ruku pomirenja posle miliona žrtava i užasnih razaranja, a kasnije prihvatili ujedinjenje dve Nemačke.
Ruski predsednik Vladimir Putin poručuje da je u procesu uspostavljanja poverenja i integraciji Evrope posle Drugog svetskog rata ogromnu ulogu odigralo istorijsko pomirenje ruskog i nemačkog naroda, kao i da je Rusija želela izgradnju velike Evrope ali je pobedio pristup zasnovan na širenju NATO.
Iako nemačka kancelarka Angela Merkel skrušeno priznaje da je 22. jun 1941. godine „razlog za stid“ Nemaca, vojnici te zemlje u okviru NATO intenzivno vežbaju blizu granica Rusije. Merkelova kaže i da je potrebno održavati dijalog s Moskvom uprkos neslaganjima, ali ne i šta je njihov ključni izvor.
Ko potkopava istorijsko pomirenje Rusa i Nemaca? Da li je Evropa čula Putinove poruke? Ko i zašto Stari kontinent gura u vrtlog novih konfrontacija? Može li Nemačka da bude most u prevladavanju podela između Rusije i Zapada? Da li je Evropa od Lisabona do Vladivostoka nemoguća misija?
Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ čiji su gosti istoričar dr Aleksandar Životić i dugogodišnji dopisnik lista „Politika“ iz Nemačke, novinar Miroslav Stojanović.
Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala