Cetinjska škola obrisala fotografije učenika sa mitropolitom Amfilohijem — zbog pritiska

© Foto : Skrinšot/Jutjub/Djeca PrijestoniceOsnovna škola Njegoš, Cetinje
Osnovna škola Njegoš, Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Sa zvanične Fejsbuk stranice Osnovne škole "Njegoš" u Cetinju obrisane su fotografije učenika sa mitropolitom Amfilohijem. To se dogodilo nakon što je Grupa građana Cetinja tražila od škole da objasni kako se sadržaj, koji nema veze da obrazovanjem, našao na stranici škole.
Ubrzo se oglasila direktorka škole Vesna Knežević koja je, u saopštenju upućenom medijima, ocenila da su loše procenili trenutak za objavljivanje takvog sadržaja i izvinila se „svima koje je taj postupak uznemirio“.
„OŠ Njegoš “, Cetinje na svojoj Fjesbuk stranici a unazad promoviše najbolje đake, dobitnike Diplome Luča. Uprava škole se nikada nije mešala u izbor poslatih fotografija, pa nije želela ni sada da se meša u izbor fotografija koje su učenici sami odabrali da predstave sebe i svoje uspehe. Sva deca su u svojim predstavljanjima osim školskih, kroz fotografije prikazali i svoje vanškolske aktivnosti. A to da li je neko dete igra balet, trenira fudbal ili tenis , izučava filozofiju ili veronauku je njegovo pravo i izbor. A prava deteta trebalo bi svima nama da budu neprikosnovena“, navela je Knežević u izjavi dostavljenoj medijima.
Prema njenim rečima upravi škole je interes deteta uvek na prvom mestu, kao i uvažavanje prava deteta na sopstveni izbor, u slučaju da ne narušava prava drugih, prenosi portal In4s.
„Procenili smo da objavljivanjem fotografija koje je učenik sam izabrao ne narušavamo prava drugih i zato smo dopustili da se iste objave. Uveravam sve svoje Cetinjane i Cetinjanke da u postupku škole nije postojala nikakava loša namera, ali prihvatamo kritiku da smo loše procenili trenutak za objavljivanje ovakvog sadržaja“, istakla je ona.
Knežević kaže da im je posebno žao i što su zbog pogrešnog tumačenja objave i uspesi učenika, OŠ Njegoš koji su ponos škole, grada i države pali u drugi plan.
„Izvinjavamo se svima koje je ovaj postupak škole uznemirio, a naročito našem učeniku, što smo ga pružajući mu prava i mogućnosti kao i svoj drugoj deci, doveli u situaciju da mu ta ista prava uskraćujemo. Poučeni nemilim događajem, a još jednom ponavljam, ne želeći da nikoga povredimo i uznemirimo, škola će ubuduće raditi na pravilima kojim ćemo urediti oblast sadržaja fotografija koje budemo postavljali na sajtu ili nekoj od društvenih mreža“, rekla je Knežević.
Na kraju, dodala je ona, želim svim našim učenicima još mnogo uspeha na njihovom putu, a nas odrasle želim da podsetim da je naša obaveza da im stvaramo okruženje u kojem mogu te uspehe slobodno da ostvare i izraze.
Nakon, saopštenja direktorke škole, fotografije su obrisane sa Fejsbuk stranice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala