Bugarski novinar: Sumnjam da će Sofija biti u izolaciji zbog veta datog Skoplju

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Makedonski ministar za evropske integracije Nikola Dimitrov je uložio mnogo truda kako bi u EU lobirao za Severnu Makedoniju u sporovima sa Bugarskom, ali to ne znači da će evropski političari nedvosmisleno podržati Skoplje, rekao je bugarski novinar Nikolaj Koev. Štaviše, dodaje on, u EU uvek ističu da Skoplje i Sofija moraju da se dogovore.
„Evropa se na taj način distancira od tog procesa“, izjavio je Koev bugarskoj televiziji „bTV“ i dodao da je malo verovatno da će se Bugarska naći u izolaciji nakon još jednog veta datog Severnoj Makedoniji.
„Ne, nikako. Bugarska je još uvek punopravni član Evropske unije. Kao i u bilo kojoj državi Evropske unije i mi imamo probleme. Makedonija još nije počela pregovore za članstvo. Mi u tim pregovorima nismo na istom nivou. Pored toga, poslednji sastanak u Luksemburgu je pokazao da postoji evropska solidarnost“, naveo je Koev.
Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Još jedan šamar Severnoj Makedoniji
Podsetimo se, tokom jučerašnjeg dana na sastanku Saveta Evropske unije za opšte poslove u Luksemburgu, Bugarska je ponovo potvrdila svoju poziciju povodom članstva Severne Makedonije u EU. Kako je na sastanku izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Bugarske Rumen Aleksandrov strane će nastaviti konsultacije u okviru Sporazuma o dobrosusedstvu koji je potpisan između Sofije i Skoplja 2017. godine.
„Mi se konstruktivno i dobronamerno odnosimo prema pregovorima sa Skopljem, ali očekujemo da će Severna Makedonija početi da ispunjava svoje obaveze, koje je prihvatila 17. juna 2021. godine u Sofiji tokom posete premijera Zorana Zaeva. To će nam omogućiti da krenemo u pozitivnom pravcu“, izjavio je Aleksandrov.
U Bugarskoj su ponovo naveli da se pridržavaju okvirne pozicije koju je parlament odobrio 2019. godine, u kojoj se Skoplje poziva da prekine da u udžbenicima tvrdi o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj i daje netačne i uvredljive istorijske izjave o Bugarskoj.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala