Britanski ambasador biće pozvan u ruski MIP zbog incidenta sa razaračem

© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da Moskva ocenjuje akcije britanskog razarača u Crnom moru kao drsku provokaciju. Prema njenim rečima, britanski ambasador biće pozvan u Ministarstvo zbog ovog incidenta.
„Događaj kvalifikujemo kao drsku britansku provokaciju koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ruskim zakonom.... U Ministarstvo spoljnih poslova naše zemlje biće pozvan britanski ambasador“, saopštila je Zaharova.
Razarač „Defender“ Ratne mornarice Velike Britanije, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, narušio je državnu granicu Rusije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent.
Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da njihov razarač realizuje miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine i da niko nije pucao na njega.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala