London: Niko nije pucao na naš razarač, niti je bio u ruskim vodama

CC BY-SA 4.0 / Hammersfan / HMS Defender at Greenwich (cropped image)Britanski razarač Type 45 HMS Defender u Londonu
Britanski razarač Type 45 HMS Defender u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Velike Britanije je oglasilo se povodom informacije da je njihov razarač narušio rusku granicu, tvrdeći da brod realizuje miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine. Navode i da niko nije pucao na razarač.
„Nisu ispaljivani hici upozorenja... Nije pucano na brod 'Defender' i ne priznajemo tvrdnje da su bacane bombe na ruti kuda je prolazio“, navodi se u saopštenju pres-službe britanskog Ministarstva odbrane na Tviteru.
Takođe je saopšteno da je Rusija u Crnom moru izvodila „vežbe gađanja“ i da je ranije upozorilo „pomorsku zajednicu“ o svojim akcijama.
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles naveo je da su ruski brodovi pratili prolazak britanskog razarača i da je posada broda bila upozorena da se u blizini održavaju vojne vežbe.
„Jutros je razarač 'Defender' realizovao rutinski prolazak iz Odese u Gruziju kroz Crno more. Kao i obično, na toj ruti je uplovio u međunarodno priznati koridor. Uredno je napustio koridor u 09.45. Kao i obično, ruski brodovi su pratili njegov prolazak i bio je obavešten o vojnim vežbama“, navodi se u saopštenju, koje je objavilo britansko Ministarstvo odbrane.
I portparol kabineta britanskog premijera kasnije je saopštio da nije pucano na britanski razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.
„Netačno je reći da je na njega (britanski razarač) pucano ili da se brod nalazio u ruskim vodama. 'Defender' je išao najdirektnijom i međunarodnom priznatom rutom između Ukrajine i Gruzije... Britanija i druge zemlje ranije su bile upozorene da Rusija održava vežbe gađanja nedaleko od regiona kroz koji je prolazio 'Defender'... Kao što znate, Britanija ne priznaje pretenzije Rusije na Krim i nastavićemo da se pridržavamo međunarodnog konsenzusa o tome da je aneksija Krima nezakonita“, rekao je predstavnik kabineta novinarima.
Nešto ranije, Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.
Pre toga je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Moskva smatra incident grubim kršenjem Konvencije UN o pomorskom pravu (1982) i poziva na detaljnu istragu događaja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala