„Boing“ daje 500 miliona dolara porodicama žrtava palih aviona

© AP Photo / Ted S. WarrenBoing 737 maks
Boing 737 maks - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Američka kompanija „Boing“ osnovala je fond od 500 miliona dolara kako bi dala odštetu porodicama 346 žrtava palih „Boingovih“ aviona 737 maks.
Fond je deo dogovora sa američkim Ministarstvom pravosuđa, a kako navode iz „Boinga“, svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara kada se obavi neophodna papirologija, prenose američki mediji.
„Boing“ se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona „Lajon era“ 2018. godine i „Etiopijan erlajnsa“ 2019. godine isplatiti odštete.
Ovaj fond je samo deo dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je „Boing“ napravio s Ministarstvom pravosuđa pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala sertifikate za bezbednost aviona koji su se srušili.
Dogovor je omogućio „Boingu“ da izbegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice, koje se nastavljaju.
Iako je sa većinom porodica žrtava „Lajon era“ postignut dogovor, i dalje ima brojnih otvorenih pitanja u slučaju porodica „Etiopijan erlajnsa“; najpre se postavlja pitanje zašto je taj tip aviona uopšte leteo posle prve nesreće.
© AP Photo / Ted S. WarrenBoing 737 maks
Boing 737 maks - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Boing 737 maks
„Boing“ je prošlog meseca platio 17 miliona dolara kazne FAA pošto je u avione instalirao softver koji prethodno nije odobren
Ministarstvo pravosuđa je ranile saopštilo da su zaposleni u „Boingu“ odlučili da čuvaju profit nauštrb poštenja, jer su sakrili informacije od nadležne Uprave za avijaciju (FAA) o manama motora aviona 737 maks. „Boing“ tvrdi da je preduzeo sve što može da poboljša bezbednost aviona.
Pojedini predstavnici u Kongresu tražili su da FAA izda sertifikat novim avionima i da se sprovede nezavisna istraga o tome kako se u „Boingu“ tretira bezbednost.
Model 737 maks bio je prizemljen 20 meseci posle dve fatalne nesreće. Ponovo su u pogonu pošto je FAA naredila da obnove softvere i naprave promene u obuci osoblja.
„Boing“ je prošlog meseca platio 17 miliona dolara kazne FAA pošto je u avione instalirao softver koji prethodno nije odobren, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala