Biskupi udarili na Bajdena: Katolička crkva bi mogla da „ekskomunicira” predsednika

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Američkog predsednika Džozefa Bajdena, zbog zalaganja za pravo žena na abortus, Katolička crkva mogla bi da „ekskomunicira”. Rimokatolički biskupi u SAD pokrenuli su postupak da uskrate pričest Bajdenu, koji redovno prisustvuje misama i praktikuje verske obrede.
Uprkos porukama iz Vatikana da ne politizuju versko učenje, Konferencija američkih katoličkih biskupa je većinom glasova, 168 za i 55 protiv, usvojila odluku koja trasira put da se svim političarima katoličke vere koji podržavaju pravo žena na pobačaj zabrani pričešće u crkvi.
Bajden, drugi američki predsednik katoličke veroispovesti posle Džona Kenedija, u prvoj reakciji na ishod glasanja biskupa poručio je da je pričest privatna stvar i da ne očekuje da će se to dogoditi – da bude uskraćen za čin primanja svete tajne.
Njemu je, pak, ranije bilo uskraćeno pričešćivanje, i to 2008. u crkvama u Pensilvaniji i godinu dana kasnije u Južnoj Karolini, a na sam dan inauguracije predsednik Konferencije katoličkih biskupa SAD nadbiskup Hoze Gomez iz Los Anđelesa kritikovao je stav novog predsednika.
Pobačaj je direktan napad na život koji takođe povređuje ženu i podriva porodicu. To nije samo privatna stvar, već pokreće zabrinjavajuća i osnovna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja u ljudsku zajednicu” rekao je u januaru nadbiskup Gomez. 
Džo Bajden i kraljica Elizabeta - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Bajden: Kraljica me podsetila na majku
Biskupska konferencija iako je usvojila odluku, zapravo, nema moć da sama zabrani Bajdenu da se pričesti. Ta mogućnost rezervisana je za lokalne episkope, koji imaju autonomiju u svojim eparhijama, ili papu.
Vatikan je inače ranije upozorio biskupe da ne uskraćuju pričešće političarima, uključujući Bajdena, zbog njihovog stava o pobačaju. Papa Franja je i pre toga već opomenuo visoke prelate u SAD da svetu tajnu pričešća ne koriste kao političko oružje.
“Njujork tajms” navodi da je glasanje američkih biskupa bila "dramatična demonstracija sile rastućeg konzervativnog pokreta unutar katoličanstva".
Nesuglasice oko Bajdena i prava na abortus naglašava političke i kulturne podele unutar crkve.
Iako se crkva protivi abortusu, više od polovine američkih katolika podržava legalan pobačaj. Sličan broj je onih koji smatraju da je to nedopustivo.
Sama rasprava u katoličkoj crkvi o zabrani pričešćivanja političara koji javno odstupaju od verskog učenja pokrenuta je prošle godine, kad se već naziralo da će Bajden pobediti Donalda Trampa na izborima. Pojedini biskupi su uočili da se žurba njihovih konzervativnih kolega koji zagovaraju donošenje strogih pravila o pristupanju svetim tajnama poklapa s pripremama za izborima za Kongres 2022. godine.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala