Amerika se meša u izbore u Bugarskoj: Sankcije pogodile one koji su davali mito a ne vladu Borisova

© AP Photo / Jacquelyn MartinMinistarstvo finansija SAD u Vašingtonu
Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Bugarski novinar Georgi Georgiev kaže da američke sankcije protiv fizičkih lica predstavljaju neposredan uticaj na izborni proces u zemlji jer obuhvataju one političke krugove koji su se spremali da učestvuju na parlamentarnim izborima.
Podsetimo, 2. juna američko Ministarstvo finansija je u okviru Zakona Magnitskog uvelo sankcije protiv trojice bugarskih državljana i njihovih preduzeća: biznismena Vasila Božkova, bivšeg poslanika Deljana Pejevskog i bivšeg zamenika predsednika Državne agencije za tehničke operacije  Ilka Željazkova.
Ministarstvo je u obrazloženju navelo da su oni bili umešani u brojne korupcionaške skandale. Na primer, Božkov, koji poseduje najveći kazino u Bugarskoj, je navodno više puta pokušao da podmiti visoko rangirane zvaničnike i da u zemlji uspostavi putem kojeg bi ruski lideri mogli da utiču na bugarske zvaničnike.
Pejevskog i Željzskova optužuju za pokušaj podmićivanja i iznuđivanja vrednih informacija od zvaničnika. Pejevski je kategorički odbacio optužbe i pozvao američko Ministarstvo da predoči dokaze.
Božkov, pak, smatra da se tu radi o reketiranju od strane bivšeg premijera Bojka Borisova i bivšeg ministra finansija Vladislava Goranova.
 
Odluku Amerikanaca bivša vlada tumači po svome, i to tumačenje se zasniva isključivo na „ruskom tragu“.
„Otuda i stalne izjave o tome kako više neće imati ko da lovi ruske špijune posle odlaska Borisova, da je ‘produžena ruka Kremlja’ navodno bila razlog za smenu Atanasa Atanasova sa funkcije šefa obaveštajaca i da je jedini razlog za smenu rukovodilaca obaveštajnih službi leži u tome što su otkrili ruske agente “, naveo je Georgiev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala