Vučić o kosovskom rešenju: Ne vidim šta je kompromis, a nisam za zamrznuti konflikt /video/

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je poslanicima u parlamentu izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji. On je rekao da pred nama nije lak zadatak i da je kompromisno rešenje za kosovsko pitanje jedino moguće, dodajući da ne vidi kako bi to kompromisno rešenje izledalo.
"Kompromisno rešenje je jedino moguće, ali ne vidim kako bi to kompromisno rešenje izledalo. Ipak, moramo zajedno da dođemo do kompromisnog rešenja“, naveo je Vučić i dodao da ne vidi nameru kod suprotne strane da uopšte razmišlja o kompromisnom rešenju i da se kod njih sve svelo na najbrutalniju kampanju protiv Srbije.
On je naglasio da ako ne dođemo do kompromisnog rešenja da ćemo problem Kosova i Metohije ostaviti budućim generacijama.
"Kada čujem političare kada kažu - ponudićemo Albancima široku autonomiju. Pa nijedan Albanac to neće da čuje, nemojte sebe da zavaravamo i lažemo, jer ne postoji nijedan Albanac koji to hoće da prihvati. Čujem onda kako mi to možemo da im damo... Mali smo mi da možemo nešto da određujemo Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama, ali smo dovolno veliki da možemo da sebe štitimo od poniženja", istakao je Vučić.
Kazao je da to "veliki" nisu razumeli, kao ni Priština i Aljbin Kurti koji mu je rekao u Briselu deset puta kako je američki predsednik Džozef Bajden rekao da mora da dođe do međusobnog priznanja.
Predsednik Srbije naglasio je da je izdržao pritisak kada je bio u Beloj kući i imao hrabrosti da odbije kada su mu to tada tražili i da sada Kurti misli da može na to da ga natera.

"Odnos Srba i Albanaca na Kosmetu jedan prema 15"

Na početku izlaganja Vučić je istakao da nije vreme za očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću koja nas okružuje.
On je dodao da se problem ne rešava odlaganjem i da je potreban strateški pogled u budućnost.
Srbi su od dominatnog naroda na KiM, u Srednjem veku, došli do 11 odsto 1991. godine", rekao je Vučić dodajući da ih je posle bilo i manje, a naročito nakon poslednjeg velikog egzodusa Srba i dolaska međuanrodnih snaga.
"Srba na Kosovu i Metohiji nema više od 95.000, a Albanaca nema više od 1.350.000. Odnos Srba prema Albancima je 1:15", rekao je on.
"To dovoljno govori o težini sa kojom se suočava naš narod i naša država. Uradili smo mnogo toga čime možemo da se ponosimo. Prosečno smo davali oko 500 miliona evra za naš narod godišnje. 2020. i 2021. završićemo sa čak 800 miliona evra datih za narod južne srpske pokrajine", naveo je Vučić.
"Iseljavaju se Albanci sa KiM, ali se iseljavaju i Srbi", upozorio je predsednik.
On je poručio da nama nije potreban zamrznuti konflikt na KiM, jer ako ne dođe do kompromisnog rešenja možemo da dođemo u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt.
Vučić je rekao da ljudi u Beogradu koji sede po kafićima lako pričaju o tome kako nam je potreban zamrznuti konflit, ali da tako ne misli naš narod koji živi u teškim uslovima na KiM i pogotovo u srpskim enklavama.
"Oni ne žive na način kao mi ovde, već mnogo teže i zato žele da pregovori postoje da bismo mogli bilo kada u bućnosti da dođemo do nekog kompromisnog rešenja. Ako ne, onda ćemo doći u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt", naveo je Vučić.
Predsednik ističe da to nije samo pitanje ko ima više oružja i ko je snažnuji već da je pitanje ko ima pravo i ko želi ili ne želi da nečiju decu vraća u mrtvačkim sanducima sanducima ili da učini sve što je moguće da takvu situaciju izbegne.
Vučić dodaje da može, takođe, u Beogradu da čuje kako je bitno samo da što više prolazi vreme po pitanju KiM pošto ćemo mi biti sve jači, a Kosovo sve slabije.
Kako kaže, ekonomski je to tačno, a pitanje da li je tačno i politički.
Vučić napominje da zapadne sile svoj sud neće promeniti šta god da se desi i da će se i dalje zalagati za nezavisno Kosovo ili otcepljenje Kosova od Srbije po svaku cenu.

"Treba pogledati kako se Priština naoružava i ko je naoružava"

Vučić je naveo da Kosovo naoružavaju Amerikanci, Turci i Nemci, od opreme, naoružanja i obuke, kao i da je to za prištinske borce, pošto oni jesu organizovani kao prava vojska.
I niko ne pokušava da ih zaustavi u kršenju Rezolucije 1244, dodao je Vučić.
Istakao je da je to naoružavanje Kosova ništa posebno ako se uporedi sa tim koliko mi ulažemo u naoružanje.
"To nije čak ni za brigu i to vam govorim ja, kao neko ko je uvek pesimističan. Ali, za brigu je trend koji pokazuju pojedine zemlje Zapada koje žele da ih dodatno naoružaju i opreme, pa se pitate zbog čega to rade, a oni nas zašto mi to radimo. Mi to radimo jer imamo pravo na to, jer smo suverena i nezavisna zemlja i nama je samo važno da vidimo stanje javnog duga i da li to možemo sebi da priuštimo", kazao je.
Vučić je naglasio da oni nemaju pravo na to jer time hoće da kažu da tretiraju Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, suprotno međunarodnom pravu i ugovrima koji su potpisani.
 

Srbija izdvaja stotine miliona dinara za KiM

Govoreći o izdvajanjima Srbije za KiM, naveo je i da je uloženo u objekte SPC kao i u 246 kulturnih manifestacija.
Naveo je da je u te projekte među kojima je i 37 manastira i crkava, kao i narodne kuhinje uloženo 248 miliona dinara.
Vučić je precizirao da je uloženo u radove u manastiru Gračanica, od 72, 520 miliona dinara, a za Visoke Dečane, 19,399 miliiona dinara.
Ukazao je da prištinske vlasti ne priznaju ni svoje sudske odluke kada je u pitanju zemljište tog manastira, a svakog dana stižu pretnje iz Prištine i drugih krajeva, napominjući da se tu čuvaju koreni srpstva.
Vučić je naveo da je uloženo u radove i u manastir u Brnjaku, bogosloviju Kirila i Metohije, Pećku patrijaršija 31 milion dinara, kao i za Banjsku, manastir Devič, Budisavce, Bogorodicu Ljevišku...
Napominje da je ulagano i za bezbednost dece u školama, kao i u zdravstvo navodeći nova sanitetksa vozila i posao za više od 90 lekara i više od 400 medicisnkih sestara.
Posebno je istakao pomoć za natalitet u srspkim sredina, 10 000 dinara za svako novorođeno dete. Kaže da je dato 22 miliona dinara za 2 249 dece.
Vućić najavljuje da će vladi uputiti zahtev da u srpskim sredinama poveća sredstva za novorođenu decu.
Kada je u pitanju poljoprivreda naveo je da je ove godine izdvojeno 750 miliona dinara, za mehanizaciju, stočni fond...i da je pomoć dobilo 1.600 poljoprivrednih domaćinstava, preneo je Tanjug.
Vučić je na posebnoj sednici parlamenta predstavio Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od maja 2019. godine do juna ove godine, kao i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna ove godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala