Rusija otkriva kakve su užasne eksperimente vršili nacistički lekari na Krimu

© Sputnik / Max Alpert / Uđi u bazu fotografijaArtiljerijska jedinica tokom borbe, Severni Kavkaz, 1943. godina
Artiljerijska jedinica tokom borbe, Severni Kavkaz, 1943. godina - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Nacistički lekari su tokom okupacije Krima u periodu Drugog svetskog rata eksperimentisali na ratnim zarobljenicima i sovjetskim građanima. Ljudima su vadili bubrege, sekli krvne sudove i ispumpavali krv za ranjene nemačke vojnike. O ovome svedoče arhivski materijali koje je otkrila Federalna služba bezbednosti (FSB) Krima i Sevastopolja.
Među dokumentima je bilo i specijalno saopštenje „O zlodelima nemačkih okupatora na vojnicima i civilima grada Simferopolja“ koje je 24. aprila 1944. godine poslao načelnik odseka sovjetske vojne kontraobaveštajne službe Aleksandar Nikiforov.
„Istragom je utvrđeno da su nemački lekari, uz znanje svoje vlade, činili nečuvena zlodela, narušivši sve međunarodne zakone i ljudske norme. Oni su sprovodili „naučne“ radove i sve moguće eksperimente na ruskim ratnim zarobljenicima i civilima koji su nakon toga umirali“, pisao je Nikiforov.
Sednica nemačkog Generalštaba, uoči operacije Barbarosa - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Godišnjica napada nacista na SSSR: Nisu svi izvukli pouke
O nacističkim zlodelima detalje je otkrio bivši radnik tužilaštva glavne medicinske ustanove Simferopolja, Prve sovjetske bolnice Ivan Galkin. On je tokom nacističke okupacije Krima radio kao sanitarni radnik „u ambulanti nemačkog vazduhoplovstva, koja je imala broj 27004“ i nalazila se u zgradi bolnice.
Prema podacima iz dokumenata glavni doktor i docent Berlinskog medicinskog instituta je bio Gotfrid Kinter, a njegov pomoćnik Oskar Šulc. Njih dvojica su bili patolozi, ali su se pored toga bavili i „naučnim radom“ - Kinter je bio specijalista za pluća, a Šulc za krvotok.
Prema svedočenjima Galkina, Kinter je u ambulanti držao osam sovjetskih ratnih zarobljenika nad kojima je tajno vršio eksperimente.
 „Galkin je više puta video kako Kinter ujutro ulazi u podrum noseći špriceve. Kasnije je primetio kako iz podruma iznose leševe ljudi koji su jako bili otečeni, što je karakteristično za bolesti pluća“, navodi se u specijalnom saopštenju.
U januaru 1942. godine Galkin je video u prostoriji, gde su vršene operacije, leševe dvojice mladića od 17 godina, koji su bili civili. Pored njih su bile dve posude sa izvađenim bubrezima. Prema rečima Galkina, prilikom pregleda tela video je kose rezove odakle su bili izvađeni bubrezi. On je naveo da su organe izvadili zdravim ljudima.
Kasnije je video i nekoliko leševa vojnika Crvene armije
U specijalnom izveštaju je navedeno da su neki leševi imali i rezove na vratu duž karotide i ispod do potključne arterije. Pored posuda sa bubrezima pronađene su i posude sa vratnim mišićima i ostaci odeće u rerni. U prostoriji gde su vršene operacije su pronađene flašice etra i hloroforma, kao i respirator, odnosno sve ono što je potrebno za anesteziju tokom operacije.
Drugi svedoci su naveli da su nemački hirurzi zarobili grupu od 35 sovjetskih vojnika od kojih su bez njihove saglasnost uzimali krv za svoje ranjene vojnike.
 „Eksperimente na vojnicima su vršili ubrizgavajući im tropakokain kao anesteziju. Injekcije su im davali u pršljen kičme nakon čega je nastupala duga atrofija udova, koja je trajala oko 20 sati“, navodi se u saopštenju.
Nakon što je Nikiforov poslao telegram, glavni forenzičar 4. ukrajinskog fronta Isak Šuster je sa vojnicima napravio grobnicu pored ograde Prve sovjetske bolnice gde su zakopali leševe ljudi, koje su ubili Kinter i Šulc.
U aktu sudsko-medicinske istrage se navodi da su pronađeni skeleti 3-4 leševa. U jami je bilo sahranjeno 10-12 leševa, uzrasta od 15 do 30 godina. Pronađeni ljudski unutrašnji organi su bili tretirani formalinom, navodi Šuster u zaključku akta.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala